latinica  ћирилица
15/09/2014 |  15:50 | Аутор: СРНА

Смањење броја обољелих од туберкулозе

У Републици Српској у претходној години било је 440 обољелих од туберкулозе, а број обољелих се посљедњих 10 година континуирано смањује, изјавио је национални координатор за борбу против туберкулозе Младен Дуроњић.

Дуроњић је рекао да је од наведеног броја 339 обољелих први пут, док је 41 лице обољело након већ прележане и лијечене болести.

Он је навео да се у свијету биљежи повећање броја обољелих, као и повећање броја обољелих од резистентних облика ТБЦ-а отпорних на прву линију антитуберкулотика, те коинфекције са вирусом ХИВ и повећање обољелих у затворима.

"Највећи број обољелих од туберкулозе у Републици Српској је старији од 65 година, а чешће су оболијевали мушкарци, док је према локализацији болести, већина оболијевала од плућне туберкулозе", рекао је Дуроњић.

Црвени крст Републике Српске од 14. до 24. септембра у оквиру Недјеље борбе против туберкулозе проводи активности упознавања грађана о овој болести под слоганом "Туберкулоза је изљечива".

Секретар Градске организације Црвеног крста Бањалука Жељкица Илић рекла је да је бањалучки Црвени крст прослиједио едукативни материјал основним и средњим школама, док ће се у три бањалучке мјесне заједнице радити здравствени прегледи и дијелити пакети породицама обољелим од ТБЦ-а.

"Осим тога, располажемо и мобилним тимом који ради на спречавању туберкулозе", истакла је Илићева.

Према подацима које је за претходну годину прикупио Институт за јавно здравство, инциденца туберкулозе износи 31,43 на 100.000 становника.

У Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске наводе да је политиком унапређивања здравља становништва до 2020. године дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује осигуравањем доступности здравствених услуга и интервенција, заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва.

У складу са политиком и препорукама Свјетске здравствене организације, припремљен је и усвојен Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. до 2017. године.

Тај програм подразумијева активности ресорног министарства, Фонда здравственог осигурања и здравствених установа у сарадњи са пројектом "Јачање лијечења туберкулозе по краткотрајном терапијском режиму под непосредним надзором узимања лијекова /ДОТС/ и унапређење програма борбе против туберкулозе, укључујући туберкулозу отпорну на више лијекова и контролу инфекције" који се финансира из средстава Глобалног фонда за борбу против АИДС-а, туберкулозе и маларије.

Према подацима Свјетске здравствене организације, сваке године се у свијету региструје око девет милиона нових случајева обољелих од туберкулозе, а ова болест узрокује смрт скоро 1,5 милиона људи годишње, углавном у земљама у развоју.

Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе /mycobacterium tuberculosis/ који најчешће захвата плућа. Преноси се капљицама из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Код здравих људи, инфекција бацилом туберкулозе често не изазива никакве симптоме, јер се имуни систем човјека активира да заустави бактерију.

Симптоми активне туберкулозе плућа су кашаљ, рјеђе са испљувком или крвљу, бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење.

Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом.

Зависност од алкохола или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције ХИВ-ом повећавају ризик оболијевања.

За лијечење туберкулозе користе се антибиотици /туберкулостатици/, у периоду од шест мјесеци. За изљечење од туберкулозе важно је да се лијекови користе онако како је то прописао доктор /сви прописани лијекови, у количини и трајању које је прописано/ и да се обављају редовне контроле. Такође је важно да се проводе мјере које ће заштитити укућане обољелог и друге људе од инфекције.