latinica  ћирилица
15/09/2014 |  18:18 | Аутор: sportske.net

Колико ће Партизан зарадити у Лиги Европе?

УЕФА веома прецизна у расподјели новца, награде уопште нису тако мале како се често у јавности представља, тачније за тимове из сиромашних земаља су као хљеб насушни.
Партизан у Групи Ц за Лигу Европе - Фото: РТРС
Партизан у Групи Ц за Лигу ЕвропеФото: РТРС

Из Хумске смо својевремено, прије десетак година, слушали приче да учешће у Лиги шампиона само кошта...

Комплетан фонд који има УЕФА од ЛЕ, ту мислимо на комерцијалне уговоре и ТВ права је око 225 милиона евра.

То је свакако мало у поређењу за Лигом шампиона, али не и цркавица, како се често провлачи по нашим медијима. Награде су мале ако се гледају из призме гиганата, али за оне мање, ЛЕ је прилика да се добро заради.

Да узмемо јединог српског представника већ годинама у Европи, када је групна фаза у питању, Партизан.

Српски вицешампион је самим пласманом у групну фазу освојио већ 1.2 милиона евра, чак и да не освоји ниједан бод у дуелу са Тотенхемом, Бешикташем и Астерасом.

У групној фази бод вриједи 100 000 евра, побједа дупло више, па је јасно да би евентуални тријумф над Грцима и још неки бод могли да повећају награду од уласка у такмичење.

Ако црно бијели направе изненађење и пласирају се у нокаут фазу, активирали би бонусе, успјех се плаћа, зима у Европи вриједи још 200 000, касније фазе још боље "плаћају", али да не идемо толико далеко.

У сваком случају, када срачунате посјету против атрактивних противника, односно тај приход то није мало, за наше услове.

Нико поуздано не зна колики је Партизанов буџет, али би у Хумској можда и трећину онога што троше могли да зараде од Европе. Е сад, што то није довољно, и маркетинг не доноси ништа па се само ослањају на продају играча је већ друга прича, дијелом повезана и са сиромаштвом и одсуством озбиљног тржишта за српски фудбал.

Али, провлачити тезе да је од ЛЕ мали новац је непристојно.

Само да не буде као прије деценију када су из Хумске стизале приче да учешће у Лиги шампиона у ствари само кошта...