latinica  ћирилица
17/09/2014 |  09:24 | Аутор: СРНА

Живојиновић: Политичарима у РС и БиХ потребно јединство

Српски академик Драгољуб Живојиновић изјавио је да је српском народу и политичарима у Републици Српској и БиХ више него икада потребно јединство у ово турбулентно вријеме када се у БиХ одржавају избори.
Академик Драгољуб Живојиновић - Фото: СРНА
Академик Драгољуб ЖивојиновићФото: СРНА

"Јединство је потребно више него икада, јер се ради свим силама и споља и изнутра да се оно разбије и тај страначки дух подстакне, да се подстакну ривалитети између појединаца", рекао је историчар Живојиновић, који је добитник највишег признања Српске православне цркве - Ордена Светог Саве.

Он је упозорио да се намјерно подстичу ривалитети између српских политичара у Српској - да једни против других дижу лажне оптужбе, како би се ослабило јединство српског народа и како би онда странке које су непријатељски настројене према Републици Српској повећале број посланика за Народну скупштину Српске.

Живојиновић истиче да је то намјерно направљено и да то подржавају све међународне институције, а наравно и "комесар који управља БиХ", као и муслиманске странке.

"Е сад, да ли ће Срби са Хрватима успјети да направе неки споразум, пакт, договор, да иступају, ако не заједно, оно бар да се не нападају и не оптужују, а чини ми се да је то могуће, онда ће то већ бити велика предност, јер онда ће се разбити та хомогена цјелина муслиманско-хрватска која је најчешће била велики противник и непријатељ српског јединства и српског народа", каже Живојиновић.

Он је поручио да политичари у Српској треба да "смире страсти" и да је то пријека потреба ако хоће да опстану и остваре оно што желе и ако хоће, у крајњој линији, да сачувају Републику Српску.

"Јер, сви раде на томе или да се реформише Дејтонски споразум или да се праве неке ствари које ће бити на штету Републике Српске. Значи, што већа, боља и потпунија сарадња међу српским политичарима - то је боље и за њих", закључио је академик Живојиновић.