latinica  ћирилица
17/09/2014 |  12:29 | Аутор: СРНА

Поново поплављена школа у Гомјеници

У подручној школи у Гомјеници код Приједора, која је у мају поплављена, током радова на обнови школске зграде објекат је поново поплављен, рекла је директор матичне Основне школе "Бранко Ћопић" Сања Муњиза.

"Вода је поново ушла у мокри чвор у којем је тек било окончано постављање и фугирање керамичких плочица, а оштећена су и тек постављена дрвена врата и штокови", рекла је Муњиза Срни.

Она је додала да је штета од поплава протеклог викенда незнатна у односу на штете од мајских поплава, као и да нове поплаве неће битно утицати на динамику радова.

"Пројектом УНДП-а нису обухваћени централно гријање, електроинсталације, кров, видео надзор и опремање школе, а желимо да искористимо моменат и да у исто вријеме урадимо што више тога што је једном школском објекту неопходно", навела је Муњиза.

Реконструкција обухвата санацију столарије, фасаде и подова у цијелом објекту и коштаће око 131.000 КМ и финансира се посредством УНДП-а, а руководство школе наишло је на разумијавање код више донатора за додатне инвестиције и радове.

Драган Дошен из Агенције локалне демократије Приједор рекао је данас Срни да ће из интервентних средстава италијанске покрајине Трентино за помоћ у природним непогодама бити финансирано увођење централног гријања у школи у Гомјеници.

"До краја седмице знаћемо да ли ће из истог извора бити финансирани и кров и електроинсталције. Од обилних падавина кров је оштећен и било би потребно обновити га како би се продужио вијек трајања", рекао је Дошен и додао да би та три сегмента коштала око 30.000 евра.

Школа ће из властитих извора и прикупљене помоћи након поплава обезбиједити увођење видео надзора, док ће опремање и намјештање школских просторија финансирати УНИЦЕФ и микрокредитна организација "Еки".

Сви радови требало би да буду окончани до краја мјесеца, па би од 1. октобра 110 ђака у шест одјељења, који тренутно наставу похађају у централној школи, поново требало да крене у своју подручну школу у Гомјеници.

За разлику од гомјеничке, друга поплављена школа у Приједору - подручна школа у Туковима у таквом је стању да је донесена одлука да се руши и гради изнова, а не да се реконструише постојећи монтажни објекат.

Директор матичне ОШ "Доситеј Обрадовић" Стевица Џогазовић рекао је да ће и ова школа бити изграђена средствима УНДП-а, али у другој фази, будући да су приоритет обнове оних школа које се могу за релативно кратко вријеме оспособити за наставак наставног процеса.

Ученици овог подручног одјељења након мајских поплава наставу похађају у матичој школи, а трошкове превоза ђака сноси градска управа.