latinica  ћирилица
17/09/2014 |  15:44 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Биће остварена позитивна стопа БДП

Република Српска ће ове године остварити позитивну стопу раста бруто домаћег производа, иако процјене показују да је штета од поплава однијела више од 15 одсто БДП, изјавио је министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

"Остварићемо позитиван раст индустријске производње, а смањен је и број незапослених у односу на претходну годину. Провели смо систем регистрације предузећа, значајно убрзали тај процес и смањили трошкове регистрације", рекао је министар.

Он је подсјетио да је уведен неопорезиви дио дохотка, чиме је олакшан положај привреде, те да је настављено значајно улагање у привреду и пољопривреду. Навео је да је економска ситуација, послије шест година кризе у Републици Српској, доста сложена, али да је знатно боља него у периоду када је опозиција била на власти.

"Влада Српске је свјесна да се уочи избора износе многе дезинформације којима се грађани желе придобити за неке политичке ставове, али желимо изнијети податке о томе какво је стање било када је опозиција била на власти, а какво је данас", рекао је Тегелтија.

Министар каже да је Српска крајем 2005. године имала највећи број незапослених у својој историји, најниже плате и пензије у цијелој Европи, није било ни једне инвестиције, нити једног километра аутопута. Наводи, да је буџет Српске, тј. Фонд ПИО, тада дуговао пензионерима више од 68 милиона КМ, док су дуговања према припадницима МУП-а, Војске РРС и обавјештајне службе била већа од 85 милиона КМ. Истакао је да је јавни дуг Српске тада био више од 50 одсто од БДП и да је спадао у ред највећег јавног дуга у Европи.

"Многи су свједоци да смо у том тренутку продавали банке за један евро. Сва наша предузећа у процесу приватизације продали смо за једва 20 милиона КМ, а један од стратешких индустријских објеката, зворнички Бирач, смо, како кажу стручњаци, поклонили, а не продали Литванцима", рекао је Тегелтија.

Он је додао, да је настављено са значајним инвестицијама у енергетском сектору, гдје су тренутно улагања већа од свих улагања у региону. У тешким временима успјела је обезбиједити 35 милиона КМ за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.