latinica  ћирилица
17/09/2014 |  22:19 | Аутор: СРНА

М.Град: "Мала принцеза" најбоља представа

Представа "Мала принцеза" Драмске сцене СПКД "Просвјета" из Прњавора проглашена је за најбољу предству 6. Фестивала дјечијег драмског стваралаштва Републике Српске "Септембарски дјечији сусрети у Мркоњић Граду".
Мркоњић Град: Представа "Мала принцеза" - Фото: СРНА
Мркоњић Град: Представа "Мала принцеза"Фото: СРНА

Током протекла три дана малишани су могли гледати представе "И дјевојчице играју фудбал" организације "Миленијум" из Српца, "Јежева кућица" Дјечијег драмског студија из Мркоњић Града, "Зачарана принцеза" Зворничког драмског позоришта и "Мачак у чизмама" Дјечије драмске креативне радионице Народне библиотеке из Козарске Дубице.

Побједничка представа је настала према тексту Ксеније Стојановић, а у режији Бранкице Радоњић.

"Ово је доказ да смо на правом путу и да позориште у Републици Српској заслужује своје мјесто и доказ да Прњаворчани добро глуме", рекла је Радоњићева.

Награду за глумачки потенцијал добили су Сташа Грабеж, Ана Марија Љубојевић и Мила Просен. За најбољег глумца Фестивала проглашен је Урош Матић из Зворника, а најбоља глумица је Ана Винчић из Прњавора.

Награду за драматизацију текста добила је Дубравка Николић, а за режију награду равноправно дијеле Слађана Зрнић и Бранкица Радоњић. Награду за колективну игру добила је предства "Зачарана принцеза", а за сценографију Народна библиотека из Козарске Дубице.

"Сала је препуна дјеце, осмјеха, дјечије радости, а представе су све боље. Прелијепо је видјети на представама по 400 и више дјеце чији осмјех говори све и док је њих, трајаће и Фестивал", рекла је директорорица Фестивал Дубравка Николић.

Она истиче да је ово јединствен Фестивал у Српској јер повезује школе, позоришта, академије, односно све институције које се баве дјецом.

У оквиру Фестивала одржани су округли столови и радионице. Организатор Фестивала је мркоњићко Градско позориште, а покровитељ општина Мркоњић Град и Министарство провјете и културе Републике Српске.