latinica  ћирилица
18/09/2014 |  07:57 | Аутор: РТРС

Премијера чешког филма о Ћирилу и Методију

"Ћирило и Методије - словенски апостоли" чешког редитеља Петра Николаева биће премијерно приказан вечерас у Сава центру, а наредних дана и у биоскопима широм Србије.

Пројекција овог остварења историјско - едукативног карактера реализује се у сарадњи Амбасаде Републике Чешке у Србији и дистрибутерске куће Делијус филм.
Познати редитељ Николаев је инспирацију за свој седми дугометражни филм потражио у животном дјелу словенских просвјетитеља Ћирила и Методија, у вријеме када се обиљежава 1150 година њиховог рада.

Главне улоге играју Роман Зах као Методије и Онџеј Новак као Кирил. Ова драма заснована на документарном материјалу приказана је прошле године у Чешкој и као филм и као телевизијска серија.
Подршку ауторском тиму у току продукције, поред многих институција и фондова словенске културе, пружили су православна и католичка црква, као и историчари и други стручњаци.
Филм је окупио продуценте из Чешке, Русије, Словачке и Словеније. Снимљен је на локацијама у Чешкој, Словачкој, Италији, Турској и на Кипру.

Ћирило и Методије су рођени у деветом вијеку. У историји су познати као значајни хришћански мисионари. Њихов дан се обиљежава и у православном и у католичком календару, а проглашени су Светим заштитницима Европе.
Њихово дјеловање је битно утицало на културни развој свих словенских нација, због чега су их и звали словенским апостолима.

Створили су на словенском језику ново писмо - глагољицу, први словенски алфабет, који су користили за превођење Старог завјета и црквених књига, због чега их је црква изједначила са свецима.
Такође су створили први словенски књижевни језик и поставили темеље словенској књижевности.