latinica  ћирилица
18/09/2014 |  08:46 | Аутор: СРНА

Умићевић: Српска талац БиХ

Савјетник за привреду предсједника Републике Српске Маринко Умићевић упозорава да је Српска талац БиХ и прецизира да политичари из Федерације БиХ на све начине коче њен напредак и развој.
Маринко Умићевић - Фото: РТРС
Маринко УмићевићФото: РТРС

Умићевић истиче да је 70 одсто проблема које има привреда Републике Српске узроковано негативним односом политичара из Федерације БиХ и наводи бројне примјере опструкција које долазе из Сарајева.

Политичари из Федерације БиХ свим средствима покушавају да блокирају повољан руски кредит који је предсједник Српске Милорад Додик већ договорио у Москви.

Федерација БиХ кочи и потписивање уговора о изградњи крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску и оспоравају потписивање уговора са Русијом којим би Српска добила статус повлашћене нације у извозу својих производа и услуга на руско тржиште.

Без сагласности политичара из Федерације БиХ, Република Српска не може да закључи уговоре о изградњи хидро електрана на Дрини. Из Сарајева, каже Умићевић, свакодневно стижу опструкције и за многе друге покушаје да се обезбиједи бржи привредни развој и напредак Републике Српске.

Заједничке институције БиХ дестимулишу привредни развој Републике Српске гломазном и прескупом администрацијом. Само за Оружане снаге БиХ годишње се издваја више од 350 милиона КМ, иако ту војску чини 80 одсто официра и само 20 одсто војника!?

За пореске обвезнике у Српској прескупа је и оваква Централна банка, чија се улога свела на одржавање стабилности курса КМ. Међутим, и тај курс је нереалан, тако да и то негативно утиче на пословање привреде у Српској.

Само по основу негативних курсних разлика фабрика обуће "Бема" из Бањалуке годишње изгуби готово шест милиона марака.

Умићевић наглашава да привредници из Републике Српске имају много штете и због јединствене стопе ПДВ-а од 17 одсто и наводи да није реално да се плаћа исти износ ПДВ-а на луксузне производе и на основне животне намирнице и лијекове.

Обућарска индустрија у Републици Српској тражи враћање ПДВ-а на топли оброк и превоз радника.

"Средњоевропски уговор о слободној трговини ЦЕФТА има неповољне услове за увоз, извоз и заштиту домаће производње", указује Умићевић и оцјењује да би надлежни у Сарајеву хитно морали да траже промјену тих услова.

Да бисте из Србије или неке друге земље која није чланица ЕУ увезли ђонове или неки други репроматеријал потребан за производњу домаће ципеле - морате да платите 15 одсто царине, а ино - партнер у ЕУ на тај исти увоз плаћа царину од три одсто!?

"Три ино - партнера су нас због високих царина до сада напустила и отишли да раде у Хрватску. То је наметнуто да ми не би правили своје ципеле, јер смо онда конкуренција Западу", појашњава Умићевић.

У БиХ увози се чак 99 одсто потребних количина обуће, иако се зна да је она пета земља у свијету по извозу обуће?!

Затим, БиХ има 1,8 милијарди марака одобрених, а не искориштених кредита на које због тога плаћа пенале међународним финансијским организацијама. Још баналнији је примјер да због административних препрека ловци из иностранства који дођу у овдашња ловишта не могу да из БиХ изнесу свој ловачки трофеј?!

"Ко ће доћи да улаже у БиХ када овдје нема никаквих гаранција? Нема политичког договора ни о једном важнијем питању. Политичари из Федерације БиХ не могу да се договоре ни о реализацији одлуке Европског суда за људска права у предмету 'Сејдић - Финци", наводи Умићевић.

Због свега тога, сматра Умићевић, сви политичари из Српске у Сарајеву морају да говоре једним гласом, те да евентуалне неспоразуме оставе по страни и да их рјешавају у Републици Српској.