latinica  ћирилица
18/09/2014 |  09:06 | Аутор: СРНА

ЦИА: БиХ у свјетском врху по броју џихадиста

Босна и Херцеговина је на четвртом мјесту у свијету по броју чланова екстремистичке оранизације Исламска држава у односу на број становника, објављено је у најновијем извјештају америчке Централне обавјештајне агенције.

Ова агенција у извјештају наводи да се на страни "Исламске државе", која је заузела дио Ирака и Сирије, бори 350 држављана БиХ који су отишли у џихад, односно 92 на милион становника, пишу "Независне новине".

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић истиче да проблем радикалних исламиста постоји годинама, али да нема спремности да се о томе говори.

"Чак и кад је направљен закон, он се не проводи. А онда када су предузимане велике, помпезне акције, оне су више послужиле као упозорење тим људима да се склоне", рекла је Мајкићева.

Нагласивши да одлазак џихадиста из БиХ у "Исламску државу" може да постане велики регионални проблем, Мајкићева је напоменула да нико од људи који одлазе на ратишта до сада није санкционисан.

Мајкићева је констатовала да је Министарство безбједности БиХ увијек било "у рукама Бошњака", те да су Бошњаци најприје ти који морају показати спремност да се нешто радикално уради по том питању.