latinica  ћирилица
18/09/2014 |  18:36 | Аутор: sportske.net

Какво оправдање за допинг

Азијске игре су почеле, а иако то такмичење није претjерано занимљиво за нас, помогло нам је да се сjетимо једног невjероватног случаја допинга сjевернокорејских спортиста прijе пар година.

Фудбалерке Сjеверне Кореје забиљежиле су прву побједу на Азијским играма, које се одржавају у Јужној Кореји, пао је Вијетнам резултатом 5:0. Очито, ова репрезентација је међу фаворитима за побједничко постоље, на посљедња три шампионата има два злата и једно сребро.

Ипак, они ће на овом такмичењу бити под будним оком организатора, не само зато што су из Сјеверне Кореје, већ и због случаја допинга који се догодио прије три године.

На Свјетском првенству у фудбалу за жене, које је одржано у Канади 2011. године, пет фудбалерки Сјеверне Кореје тестирано је позитивно на забрањене супстанце.

Фудбалском савезу Сјеверне Кореје је такође наложено да плати 400 хиљада долара, а доктор тима је кажњен шестогодишњом суспензијом из спорта.

У читавој причи најзанимљивија је била докторова прича. Наравно, као и увијек, и када је допинг очигледно и недвосмислено доказан, прво је негирао све, а затим, суочен са доказима, признао је да можда зна одакле забрањене супстанце у крви дјевојака.

Наиме, доктор је тврдио да је фудбалерке Сјеверне Кореје ударио гром док су тренирале (дешава се, знамо за пар таквих случајева у посљедњих 10 година), а затим је, како би третирао повријеђене, искористио стари кинески ијлек добијен из екстрата мокраће јелена, па су због тога оне биле позитивне на допинг.