latinica  ћирилица
18/09/2014 |  18:49 | Аутор: РТРС

Уље од љутих папричица лијечи реуму

Болови у зглобовима знају да буду врло непријатни и мучни, а као одличан природан рецепт против реуме који појачава циркулацију крви и ублажава тегобе показало се уље од љутих папричица.

Уље од љутих црвених паприка помаже код радикулитиса, миозитиса, неуралгије, реуме и болова у зглобовима. Ово уље  припада групи иритирајућих и загријевајућих уља. Дјелује надражајно: шири капиларе, појачава циркулацију крви у горњим дијеловима коже, појачава витамински метаболизам и дјелује на активирање регенеративних процеса епидермиса коже.

Састојци:

-10 свјежих црвених љутих папричица

-2 чаше хладноцијеђеног маслиновог уља

- тегла од 1 литар

Припрема: папричице опрати, одсјећи дио гдје се налази петељка и самљети на машини за мљевење меса. Добићете око једне чаше иситњене смјесе. Преручите у чисту стаклену теглу и прелијте уљем. Оставите на тамном мјесту. Послије 7 дана проциједите садржај тегле кроз газу или пластичну цедиљку.

Искоришћену смјесу од паприке можете оставити у фрижидер и користити као додатак јелима, а црвенкасто уље користити за утрљавање у кожу.

Како користити: Прво вријеме утрљавати уље неколико пута дневно, када имате болове у зглобовима. Ако утрљавате уље у зглобове ногу, обувајте након тога топле чарапе. Утопљавати и друге дијелове тијела, у зависности од локације бола – руке, врат, леђа. Након наношења уља, осјетићете печење на кожи, али биће подношљиво, чак и пријатно, јер ће уље дубоко гријати кожу, али без стварања опекотина.

Временом можете смањивати интензитет наношења уља. Послије мјесец-два, процедуру можете радити једном недјељно, ако се јаве понекад болови у зглобовима због промјене времена. Уље чувајте на тамном мјесту.