latinica  ћирилица
18/09/2014 |  22:47 | Аутор: Блиц

Гепард смртоноснији и бржи него икада

Робот-гепард, чији развој финансира америчка војска, већ је представљен јавности. Познато је да је брз скоро као права животиња, али стручњаци Технолошког института Масачусетс (МИТ), који раде на његовом усавршавању, осмислили су алгоритам који му омогућава не само да достигне брзину од 16 км/х, већ и да прескаче препреке, а да при том није прикључен на извор енергије.

Ако је вјеровати стручњацима МИТ, ово би требало да омогући роботичком гепарду да надмаши легендарног спринтера Јусејна Болта и достигне брзину од скоро 50 км/х.
Захваљујући новом алгоритму, због којег свака од његове четири ноге у правом тренутку користи управо онолико снаге колико је потребно, није му потребан енергетски извор.

"Роботи су углавном спори и тешки и због тога не могу да контролишу снагу при великим брзинама", објашњава професор механичког инжењеринга Сангбае Ким.

"То је оно по чему је гепарда из МИТ изузетан: можете да контролишете распоред снага у веома кратком временском периоду, што резултира снажним ударом о тло и чини робот стабилнијим, покретљивијим и динамичнијим".