latinica  ћирилица
19/09/2014 |  11:42 | Аутор: СРНА

Студија о изградњи бањског центра у Љешљанима

Начелник општине Нови Град Сњежана Рајилић и директор Економског института из Бањалука Војин Мијатовић данас су потписали уговор за израду студије изводљивости изградње бањско -рекреативног центра Љешљани.

Вриједност уговора за израду студије изводљивости је 56.862 КМ и биће финансиран средствима Министарства трговине и туризма Републике Српске, а рок за израду је 90 дана од дана потписивања уговора.

Рајилићева је након потписивања уговора рекла да ће студија показати да ли је економски оправдано улагање у овом подручју Српске у односу на друга бањска љечилишта у Републици Српској и окружењу.

"Кад буде завршена студија ће ићи на усвајање Скупштини општине и постаће званичан документ који ћемо моћи да понудимо заинтересованим инвеститорима којих већ има. Они ће моћи да виде да ли је улагање исплативо", рекла је Рајилићева.

Мијатовић је навео да је Република Српска богата природним ресурсима, а да због непостојања студије изводљивости често долази до проблема код извођења пројеката.

"Зато сматрам да је ово први, прави начин и пут и озбиљан и системски приступ општине Нови Град да прво израде студију изводљивости, а онда траже инвеститора", рекао је Мијатовић.

Према његовим ријечима, студија треба да покаже да ли постоји економска рачуница и довољан разлог да се уђе у инвестицију. "Биће то први и основни параметар на основу којег ће инвеститор одлучивати о улагању", навео је Мијатовић.

Он је напоменуо да је Економски институт најстарија научноистраживачка институција у БиХ која иза себе има десетине пројеката ове врсте.