latinica  ћирилица
20/09/2014 |  11:16 | Аутор: СРНА

Вукадиновић: Одаслата јасна порука кога Путин подржава

Сусретом руског предсједника Владимира Путина са руководством Републике Српске одаслата је јасна порука да Русија и Путин подржавају Српску и њено актуелно руководство, оцијенио је аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Он каже да је очигледно да су двочасовним сусретом руског предсједника са "шефом једног балканског ентитета" Москва и Путин хтјели да ставе до знања на кога рачунају и кога подржавају и у БиХ, па и у изборној утакмици.

Вукадиновић, који је уредник београдског часописа "Нова српска политичка мисао", у изјави Срни истиче да су одмјерене дипломатске, али јасне поруке и похвале које је Путин упутио предсједнику Српске Милораду Додику и руководству Српске сигурно примијећене и запажене, не само у Сарајеву и Бањалуцу, него и у важним западним престоницама.

"На тај начин су карте подељење у смислу ко иза кога стоји и ко кога подржава. Јасно је да таква подршка коју је у Москви добио врх Републике Српске аутоматски значи и незадовољство тих важних кругова у Берлину, Бриселу, Вашингтону, али вероватно те подршке Путина не би ни било да се није знало да је Запад незадовољан Бањалуком и Додиком", наводи Вукадиновић.

Вјероватно ће, сматра Вукадиновић, подршка политичким противницима актуелног врха Српске сада бити још већа са тих других страна, али на крају ће ријеч имати грађани Српске и БиХ, који ће, сабирући и одузимајући плусеве и минусе, "преломити" у дану за гласање.

Наводећи да Путинова подршка ове врсте врху и актуелној власти у Српској доста значи, Вукадиновић је рекао да би било јако лоше да се та посјета стави само у дневно-политички контекст и ко је кога подржао на изборима.

"Битно је да је одаслата јасна порука да Русија и Владимир Путин подржавају Републику Српску", рекао је Вукадиновић, наводећи да Русија сада из својих разлога, због украјинске кризе, отвореније него раније, ставља до знања на кога рачуна и кога подржава не само на изборима "у неком ентитету неке БиХ", него и на Балкану, и кога би вољела да има за свог савезника.

Он је навео да у јеку украјинске кризе и свјетског економског рата који је на помолу, сусрет Путина са шефом, не једне балканске државице, него ентитета једне балканске државице, као и поруке које су одаслате - показују да тај састанак има шири значај.

"Не само сада у БиХ и Републици Српској и не само из предизборних разлога, смисао тог сусрета ће бити широко анализиран и разматран, јер је потпуно јасно да је реч о не баш свакидашњем догађају", рекао је Вукадиновић Срни.

Вукадиновић истиче да је Бањалука јасније од Београда недвосмислено стала иза Москве у украјинској кризи и око Крима и да заузврат добија руску подршку, а да Београд покушава да "лавира и сједи на двије столице", што није перспективно и изазива одређену сумњу и у Москви и у Вашингтону.

"Кад је реч о политичком дуелу, онда је потпуно јасно на чијој страни би требало да буде наше srcе. Једино на тај начин можете добити узвратну подршку Москве и то је оно што Додик и Бањалука покушавају, уз ризик да се кола сломе на њему. Али мислим да је то на неки начин свакако искреније, а можда и исплатљивије", рекао је Вукадиновић.

Он истиче да западни партнери, због тога што се Београд прави "неутралан и невјешт", и даље Србију посматрају и доживљавају као "мале Русе" на Балкану и истурену јединицу Русије, чак и када се највише труди да иде на Запад.

"Онда је можда боље да будемо оно што јесмо, него да покушавамо да се правимо оно што нисмо", закључио је Вукадиновић.