latinica  ћирилица
20/09/2014 |  11:40 | Аутор: РТРС

Наранџасто упозорење у БиХ, црвено у Хрватској

Овог викенда поново ће, најављују метеоролози, доћи до погоршања времена.
Невријеме - Фото: илустрација
НевријемеФото: илустрација

Облачно вријеме с кишом, локалним пљусковима и грмљавином очекује нас и почетком нове радне седмице.

Према подацима метеоаларма, регије Бањалуке и Приједора би могло погодити јаче невреме и пљускови са јаком грмљавином.

Очекују се локални грмљавински процеси, местимично са обилнијим падавинама већим од 30 литара по метру квадратном, локално могуће и преко 50 литара по метру квадратном, стоји у упозорењу метеоаларма.

Грмљавина се очекује у регији Требиња, Тузле, Вишеграда и Фоче, док ће у Бихаћу преовладавати облачно вријеме с кишом и грмљавином.

Невријеме праћено врло јаком кишом и вјетром захватило је данас око подне Мостар и Херцеговину.У Мостару је већина улица била поплављена због чега се отежано саобраћало, а у неким улицама јак је вјетар ломио гране стабала.

Поједини дијелови града имали су проблема и у испоруци електричне енергије. Слична ситуација била је и у другим мјестима Херцеговине.

За данас је издат наранџасти метеоаларм за подручје Бањалуке, Приједора и Бихаћа, а жути за остатак Босне и Херцеговине.

У Хрватској издато црвено упозорење

У скоро цијелој Хрватској данас се очекује невријеме, а највише кише са грмљавином биће у Истри, Кварнеру и Далмацији, гдје је издато црвено упозорење Метеоаларма. Због велике количине кише, на неколико локација у Пули и Задру већ су поплављене улице, а ватрогасци на терену санирају штету.

Хрватски медији јављају да ће и почетком наредне седмице бити нестабилно вријеме, уз могуће краће сунчане периоде, али да ће киша и грмљавина бити честа појава.

Падавине могу бити обилније посебно у унутрашњости земље и на сјеверном Јадрану.