latinica  ћирилица
20/09/2014 |  14:12 | Аутор: СРНА

Мутабџија: Школа у Добоју биће отворена почетком октобра

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је данас у Београду да ће реновирана Основна школа"Вук Стефановић Караџић" у Добоју, за коју је средства издвојила Влада Србије, бити отворена у првој седмици октобра, док ће изградња основне школе у Шамцу бити завршена до краја маја 2015. године.
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан МутабџијаФото: СРНА

Мутабџија је послије заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије у Београду рекао да су за школу у Шамцу, односно у Црквини, завршене предтендерске процедуре, које се раде према правилима УНДП-а, те да се у најскорије вријеме очекује избор најбољег понуђача.

"Влада Србије је обезбиједила средства. Другим ријечима, имамо чисту ситуацију и та ће школа бити завршена до краја школске године, а очекујемо да то буде до краја маја", рекао је Мутабџија новинарима.

Он је напоменуо ће то бити потпуно нова школа, прије чије се изградње морала срушити стара школа, уредити грађевинско земљиште и завршити процедуре, као што је пренос земљишта на општину.

"То је сада потпуно чиста ситуација, школу гради локална заједница, а ревизија пројекта је трајала мало дуже, јер је пројекат радио Завод за изградњу Бањалука /ЗИБЛ/, а ревизију друга пројектантска кућа, што је мало успорило процедуру избора најбољег понуђача", навео је Мутабџија.

Када је ријеч о сарадњи са владом Србије у области просвјете, Мутабџија је истакао да је нови министар просвјете Србије Срђан Вербић данас прихватио иницијативу договорену прошле године о формирању јединствене електронске базе података о наставницима на високошколским установама.

"Јединствена електронска веб-оријентисана база листе наставника на високошколским установама у Републици Српској и Србији потпуно је прихваћена од новог министра и надамо се да ће се у Србији врло брзо створити претпоставке да се та база формира. Ми смо свој дио посла завршили", истакао је Мутабџија.