latinica  ћирилица
20/09/2014 |  14:17 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Заједничке активности у доњем току Дрине

Споразум о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока ријеке Дрине значи да ће Република Српска и Србија проводити заједничке активности у доњем току ријеке Дрине од Хидроелектране Зворник до ушћа, у интересу и Српске и Србије, изјавио је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске Стево Мирјанић.
Потписивање Споразума - Фото: СРНА
Потписивање СпоразумаФото: СРНА

Он је рекао новинарима, након потписивања споразума са министром пољопривреде Србије Снежаном Богосављевић-Бошковић, да је ријеч о заједничким активностима које ће се проводити на регулацији, управљању водама, искоришћавањем вода, одбрани од поплава, те искоришћавању минералних сировина из тог водотока.

"То је споразум који је трајног карактера, јер водоток је трајног карактера и тај споразум ће дуго-дуго да потраје", рекао је Мирјанић.

Говорећи о потписаном Протоколу о стручно-техничкој сарадњи у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, руралног развоја, ветеринарства, шумарства и водопривреде, Мирјанић је рекао да се он односи на успостављање заједничке сарадње између два ресора, с циљем да се унаприједи укупна сарадња између сектора пољопривреде Српске и Србије.

Он је навео да је у тој области предвиђено доста активности, које су постојале и до сада, те да су изнесене позитивне оцјене о тој сарадњи, која је сада још више унапријеђена.

Према његовим ријечима, сарадња ће се у наредном периоду одвијати динамичније, почевши од платног система у пољопривреди до производње сјеменског садног материјала.

"Ту је и сет питања из области ветеринарства, заштите здравља животиња, биљака, из области водопривреде, али и изван овог споразума. Потенцирали смо нашу сарадњу у области Савске комисије и у још много других области", рекао је Мирјанић.

Владе Републике Српске и Србије потписале су данас, послије заједничке сједнице у Београду, три споразума о сарадњи у области пољопривреде, туризма и управљања водама.