latinica  ћирилица
21/09/2014 |  09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Преговори о трајном примирју у Гази у уторак

Индиректни преговори о трајнијем примирју у Гази почеће, како се очекује, у уторак у Каиру, потврдили су израелски званичници.

Било је договорено да преговори, којима посредује Египат, почну у року од мјесец дана након што је седмонедјељни рат у појасу Газе завршен неограниченим прекидом ватре 26. августа.

Очекује се да ће Израел захтијевати спрјечаавање поновног наружавања Хамаса и евантуалну демилитаризацију појаса Газе, а Хамас отварање граничних прелаза у Египат и Израел и трансфер новца за плате са друге палестинске територије - Западне обале, као и почетак рада луке и аеродрома.

Египћани су најприје позвали двије стране у Каиро у сриједу, али је Израел затражио да се датум помјери дан унапријед због прославе јаврејске Нове године у сриједу увече.

Египат ће такође бити домаћим ривалским палестинским фракцијама, јавила је египатска новинска агенција МЕНА.

Хамас и Израел иначе не преговарају директно јер израелска страна сматра ту исламистичку организацију терористичком, она не признаје право Израел да постоји.

У рату који је трајао 50 дана погинуло је више од 2.100 Палестинаца, углавном цивила, према палестинским и подацима УН.
На израелској страни погинуло је 63 људи, укључујући шесторо цивила.

Израел је 8.јула започео офанзиву на Газу у знак одмазде за појачано ракетирање своје јужне територије.
Ракетирање је било одговор на хапшење стотина хамасоваца на Западној обали у оквиру потраге за тројицом израелских тинејџера отетих 12. јуна који су касније нађени мртви.

Израел је за њихову отмицу одмах оптужио Хамас, а хамасовци су тек касније преузели одговорност за злочин.