latinica  ћирилица
21/09/2014 |  09:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа Фрањо у посјети Албанији

Поглавар Католичке цркве папа Фрањо долази данас у посјету Албанији, а власти те земље појачале су мјере безбједности због упозорења да би џихадисти Исламске државе могли да планирају напад на поглавара Римокатоличке цркве у тој већински муслиманској земљи.
Папа Фрањо у Албанији - Фото: AP
Папа Фрањо у АлбанијиФото: AP

На улицама Тиране од јуче је полиција у цивилу, док ће још 2.500 полицајаца бити распоређено током папине посјете, прве једној европској земљи од када је преузео дужност.

Ирачки амбасадор у Ватикану упозорио је уочи посјете да би 77-годишњи поглавар Римокатоличке цркве могао да се нађе у опасности од припадника Исламске државе, пошто је Света столица подржала америчке ваздушне нападе на циљеве џихадиста у Ираку, што је риједак изузетак у њеној мирољубивој политици рјешавања сукоба.


У интервјуу италијанском дневнику "Национе" ове недјеље, ирачки амбасадор у Ватикану Хабиб Ал Садр рекао је да је ИД "јасно саопштила" да "желе да убију папу". "Пријетња папи је вјеродостојна", рекао је он.

Ватикан је, међутим, поручио да ће задржати исте мјере безбједности као и приликом осталих посјета, током којих папа има обичај да се мијеша и поздравља с окупљеним народом.
Папа Фрања користиће на миси у Тирани исто возило отвореног крова у којем излази и на Трг светог Петра, поручио је Ватикан.

Папина посјета услиједиће дан пошто су италијански медији објавили да су на Тргу светог Петра појачане мјере безбједности, пошто су обавјештајне службе дознале за могући план за напад на Ватикан и да би папа могао бити у опасности.

"Месађеро" пише да је једна страна безбједносна служба упозорила Италију након што је пресрела комуникацију између два Арапина, у којој се помињао "демонстративни чин у сриједу код Ватикана".

АФП подсјећа да је сриједа дан у ком папа одржава јавну аудијенцију на тргу испред Базилике светог Петра.

Ранија упозорења да екстремисти Исламске државе кују завјеру да нападну папу Ватикан је одбацио, али је безбједност ипак повећана за његове аудијенције сриједом и недјељом, наводи "Месађеро".
У Тирани тренутно теку припреме за посјету папе Фрање, градске службе чисте улице и постављају цвијеће дуж путање којом ће се он кретати.
По граду су постављени билборди с фотографијом насмијаног папе, с уздигнутом руком и поруком: "Поручујем свим људима:могуће је радити заједно!".

Поводом посјете, продавци нуде посебне сувенире, а албанска пошта штампала је маркицу са сликом папе.