latinica  ћирилица
21/09/2014 |  10:46 | Аутор: СРНА

Влада РС: Нетачни наводи о неправилности у наплати концесионих накнада

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске демантовало је наводе појединих медија о такозваној неправилности у наплати концесионих накнада.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Из Министарства истичу да су нетачни наводи о укупном броју концесионара који не измирују обавезе по основу концесионе накнаде.

"Министарство врши континуиран надзор над уплатом концесионих накнада. По основу званичног извјештаја надлежне институције, Пореске управе Републике Српске, те по приједлогу Комисије за концесије, само у овој години Министарство је раскинуло пет уговора о концесији, од којих су три уговора раскинута једнострано због неплаћања концесионе накнаде", саопштено је из ресорног министарства.

У саопштењу се додаје да су наводи изнесени у прилогу на Алтернативној телевизији о износима дуговања по основу обавеза концесионе накнаде за концесионаре Пољопривредног добра /ПД/ "Семберија", "Фармаленд" и "Воћар комерц" нетачни и не одговарају стању на евиденцији Пореске управе Српске.

Као примјер наводи се да је у случају концесионара ПД "Семберија" из Бијељине, одлуком Владе Српске одобрено претварање пореског дуга, који укључује и обавезе по основу концесионе накнаде, у власнички удио Републике у капитал пореског дужника.

Из Министарства истичу да је нетачно и тумачење посљедњих измјена и допуна Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села.

"Чланом три Правилника за 2014. било је омогућено да се износ одобрених подстицајних средстава приликом плаћања умањује за износ доспјелих, а неизмирених обавеза. Међутим, ова одредба није била проводива, нити примијењена у случају умањења дуга концесионе накнаде приликом исплате подстицајних средстава, те је посљедњим измјенама и допунама Правилника дат приједлог за њено брисање", додаје се у саопштењу.

Напомиње се да су нетачни и наводи о разлозима за добијање негативног ревизорског извјештаја за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

"Основна примједба ревизора односи се на процедуру финансијског посредовања по основу које је Министарство због недостака буџетских средстава обезбиједило средства за исплату обавеза према корисницима. Влада Српске је донијела уредбу да се обавезе по основу подстицаја за развој пољопривреде и села из претходних година, због застоја у плаћању и хитности морају извршити према корисницима подстицаја, и у том смислу, због недостатка средства у буџету, донесен је закључак Владе да се ангажују средства пословних банака-финансијсих посредника", наводи се у саопштењу.