latinica  ћирилица
21/09/2014 |  12:15 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Правилници у великој мјери усаглашени са ЕУ

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Влада Српске прихватила одлуку УН о проглашењу ове деценије "Деценијом безбједности саобраћаја", те да су правилници о техничким прегледима у већој мјери усаглашени са стандардима ЕУ.
Стручни скуп "Технички преглед возила Републике Српске" - Фото: СРНА
Стручни скуп "Технички преглед возила Републике Српске"Фото: СРНА

"Министарство саобраћаја и веза је у складу с тим, кроз законодавни дио власти, усвојило одговарајућу стратегију, а један од начина да укажемо пажњу том проблему је и одржавање овог скупа", истакао је Чубриловић отварајући данас у Теслићу пети по реду стручни скуп "Технички преглед возила Републике Српске".

Чубриловић је навео да у Републици Српској одобрење за рад има 210 станица за техничке прегледе возила, да је током 2013. године регистровано 330.270 возила, а извршен је укупно 350.531 технички преглед.

Представник стручне институције за техничке прегледе возила у Српској Снежана Петковић истакла је да су правилници о техничким прегледима у Српској и БиХ великим дијелом усаглашени са правилником ЕУ.

Петковићева је као новину навела и увођење контроле исправности електронских компоненти возила приликом техничких прегледа, што код нас тренутно није пракса.

"Та новина још није уведена ни у ЕУ, иако је њена примјена планирана крајем 2013. године", навела је Петковићева.

Предсједник Управног одбора Асоцијација техничких прегледа Илија Шербеџија истакао је да највећи проблем за безбједност саобраћаја у Српској представља неисправност возила, напомињући да је просјечна старост аутомобила 17 година.

Шербеџија ја навео да је смањена толеранција исправности возила на техничким прегледима.

"Прошле године је између 12 и 14 одсто неисправних возила враћено са линије техничког прегледа у односу на претходни период, када је то било око шест одсто", додао је Шербеџија.

Наводећи да је пракса да се приликом увиђаја саобраћајних удеса, осим у онима са смртним исходом, не врши техничко испитивање возила, Шербеџија је оцијенио да је узрок саобраћајних незгода у много већем броју техничка неисправност возила.

Шербеџија је најавио пооштравање приступа прегледима, у настојању да се подигне ниво безбједности возила, те додао да очекује да ће током ове године са линије техничких прегледа бити враћено око 15 одсто неисправних возила.

"Желимо да подигнемо ниво правих прегледа и сведемо избјегавање фиктивних техничких прегледа, било да возило не приступи прегледу или да се не приступи са пуном пажњом", истакао је Шербеџија.