latinica  ћирилица
21/09/2014 |  14:09 | Аутор: СРНА

Влада РС,поплаве: Информације које пласирају поједине амбасаде у БиХ најобичнија лаж

Влада Републике Српске саопштила је данас да су информације које пласирају поједине амбасаде у БиХ о стотинама милиона КМ помоћи страних донатора за санацију посљедица поплава, а да власти у БиХ, наводно, нису способне да их узму, најобичнија лаж и манипулација у предизборно вријеме.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

 

Од новца који је обећан на међународној донаторској конференцији за помоћ БиХ и Србији, која је у Бриселу одржана 16. јула, до данас ниједна КМ није уплаћена Влади Српске, а то исто су потврдиле и Влада Федерације Бих и појединих кантона, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Једина донаторска средства која су уплаћена на рачун Владе, односно Фонда солидарности за обнову Републике Српске након поплава, а потом пренесена на рачун корисника, јесу донаторска средства Владе Србије намијењена за санацију школа у Добоју и Шамцу.

"Истичемо да је до сада Влада Српске својим властитим ангажманом и програмом мјера обезбиједила помоћ грађанима угроженим поплавама, а једина страна средства за санирање штета од поплава јесу кредитна средстава Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, с тим да су ови аранжмани испреговарани прије наведене донаторске конференције", наводи се у саопштењу.

Ријеч је о кредитним средствима, а не донацијама, јер се оне реализују по појединачним пројектима уз опредјељење самих донатора о објекту који се санира, а дјелимичну информацију о судбини и намјени обећаних донаторских средстава Влада Српске успјела је добити тек мјесец и по дана након одржане донаторске конференције.

У саопштењу се напомиње да је Влада Републике Српске прва у региону усвојила сет закона и мјера којима се обезбјеђује помоћ становништву погођеном тешким поплавама и клизиштима, као и санација свих видова штета насталих усљед природне катастрофе која је задесила Српску.

Средстава Фонда солидарности за обнову Српске до сада су обезбијеђена од доприноса солидарности, пореза на употребу и држање добара, накнада за коришћење природних ресурса за производњу електричне енергије, кредитних и буџетских средстава, те донација физичких и правних лица, али није било прилива иностраних донација од наведене донаторске конференције