latinica  ћирилица
21/09/2014 |  18:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва: Марш мира против рата у Украјини

У Москви је данас одржан Марш мира на којем је више хиљада људи демонстрирало против рата у Украјини и, како тврде, руске умијешаности у тај сукоб.
Москва: Марш мира против рата у Украјини - Фото: Beta/AP
Москва: Марш мира против рата у УкрајиниФото: Beta/AP

Извјештачи Асошијетед преса процијенили су је на Марш дошло око 20.000 људи, док је процјена градске полиције око 5.000.
 Демонстранти су носили руске и украјинске заставе, а како преноси АФП и пароле "Не рату", "Путине, престани да лажеш" и извикивали "Украјино, ми смо с тобом".
 Како је јавила руска агенција РИА Новости, Марш је почео на Пушкиновом тргу где су учесици пролазили метал детекторе, а одатле се кретао до Проспекта Сахарова.
 Марш је у цјелини протекао без инцидената, ако се изузму вербална препуцавања између присталица Кијева и присталица Новоросије, који су такође учествовали на манифестацији, наводи та агенција.
 Међу учесницима антиратног скупа били су представници опозиционих партија Јаблоко, покрета Солидарност и партије РПР Парнас.
 Руски медији наводе да су присталице Новоросије у једном тренутку гађали јајима политичаре Бориса Њемцова и Михаила Касјанова који су учествовали у Маршу, а да је током акције било неколико кошкања између присталица самопроглашених Доњецке народне републике и Луганске народне републике и представника опозиционих покрета, као  и између националиста и анархиста.
 Франс прес јавља да је око 1000 људи дошло на неодобрени Марш мира у другом по величини руском граду Санкт Петербургу, док руски медији преносе да је на десетине људи дошло на сличне али одобрене антиратне акције у другим градовима попут Петрозаводска, Саратова, Јекатеринбурга.