latinica  ћирилица
22/09/2014 |  07:51 | Аутор: Агенције

"Сантијаго Бернабеу" мијења име за 500 милиона евра

Шпански фудбалски прволигаш и актуелни освајач Лиге шампиона Реал Мадрид могао би да инкасира око 500 милиона евра за промјену имена стадиона, који би у будућности могао да се зове "Абу Даби Сантијаго Бернабеу".

Како тврди "Марка", челници "краљевског клуба" су на корак до потписивања најуноснијег спонзорског уговора у историји екипе из Мадрида, по којем би до 2034. годишње клуб добијао у просјеку 25 милиона евра. Шпански лист преноси да се мадридски клуб већ договорио о промјени имена стадиона са компанијом ИПИЦ (Међународна нафтна инвестициона компанија), која је у стоодстотном власништву емирата из Абу Дабија. Као што је већ речено, уговор би требало да буде потисан на 20 година.

Ово не би био први стадион који би носио име по спонзору. Тренд називања стадиона по именима арапских компанија већ постоји у Европи, тако се Арсеналов стадион назива "Емирати", а стадион Манчестер Ситија зове се "Етихад".

Вијест о промјени имена стадиона појавила се непосредно након што је "свјетло дана" угледала информација да је Реал у дугу од чак 602 милиона евра. Ова ионако позамашна сума само у прошлој години је доживјела раст од чак 11 одсто, наводи шпански лист "Ас".

Због наведеног дуга челници Реал Мадрида су сазвали и Скупштину клуба, која мора да донесе одлуку о новом задуживању узимањем краткорочних кредита. Управо овај дуг је, према писању медија, био разлог због којег су претходних година "Сантијаго Бернабеу" морали да напусте Гонзало Игуаин, Месут Озил и Анхел ди Марија. Игуаин је отишао за 37.000.000 евра у Наполи, Озил је пут Арсенала отишао за 50.000.000, док је Ди Марија у овом прелазном року прешао у Манчестер Јунајтед за рекордну продају Реала у износу од 74.950.000 евра.

Флорентино Перез, предсједник Реала, недавно је изјавио да је годишњи приход клуба 550.000.000 евра и да је нарастао за пет одсто након освајања Лиге шампиона. То га је подстрекло да у недавно завршеном прелазном року потроши 122.500.000 евра на куповину четири играча, међу којима је најскупљи Хамес Родригез, који је за 80.000.000 евра стигао из Монака.