latinica  ћирилица
22/09/2014 |  16:41 | Аутор: Агенције

Путин дужницима: Сами сте криви

Дужници руских банака морају да буду свјесни да сами сносе одговорност за ситуацију у којо се налазе, поручио је предсједник Русије Владимир Путин.

Корпоративни дужници који сада активно посежу за ресурсима руских банака због ограниченог приступа страним тржиштима капитала, морају да буду свјесни својих ризика и треба дисциплиновано да извршавају обавезе, указао је Путин.

Он је, у сусрету са дирекоторм ВТБ Андрејем Костином, нагласио да дужници руских банака морају да буду свјесни да сами сносе одговорност за све ризике који могу настати као резултат њихове привредне активности, а не као резултат геополитике.

"Знамо за питања и проблеме који могу настати ако неко од учесника економске активности не поштује финансијску дисциплину и не прати ниво својих кредитних обавеза", рекао је Путин.

"То је потпуно правилан став јер се ми заиста суочавамо са чињениcom да не уважавају сви наши клијенти у пуној мјери тржишне услове, укључујући и међународне", одговорио је Костин. Он је додао да постоји низ клијената који су се превише оптеретили кредитима а онда покушавају да се обрате за помоћ држави или да добију неке посебне услове од банкарског сектора.

Ипак веома је важно да постоје банкарска дисциплина и дисциплина плаћања и уопште дисциплина и да свако одговара за себе. То је, према Костину, прави приступ ког ће се ВТБ придржавати.

Путин се сагласио да је то кључна ствар и да је се морају придржавати сви учесници економских активности.