latinica  ћирилица
22/09/2014 |  18:35 | Аутор: ТАНЈУГ

У Украјини почело повлачење артиљерије

Украјинска војска и проруски активисти почели су да повлаче тешку артиљерију с истока Украјине, саопштили су званичници у Кијеву.

Представник Савјета за националну безбједност и одбрану пуковник Андреј Лисенко рекао је да су украјинске снаге почеле да се повлаче с линије фронта.

Према његовим ријечима, проруски активисти су такође почели да повлаче тешку артиљерију, мада тај процес није у нешто већем обиму, као што је Кијев очекивао.

"Уочили смо тренд да побуњеници смањују коришћење тешког наоружања", рекао је Лисенко новинарима у Кијеву.

Према његовим ријечима, повлачење нису у потпуности завршиле ни украјинске снаге нити проруске, али се он нада да ће проруске снаге "слиједити примјер припадника украјинских снага безбједности".

Раније је јављено да се украјинске снаге безбједности припремају да почну с повлачењем артиљерије и тешких оклопних возила у оквиру тампон-зоне од предложених 30 километара.

Ови фактори омогућавају Украјини да почне да примјењује споразум који су прошлог петка постигле чланице Контакт-групе, којим ће између украјинских и проруских снага бити успостављена тампон-зона од 30 километара, пренијеле су западне агенције.