latinica  ћирилица
22/09/2014 |  18:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Америчка војска обучава Курде

Западни савезници, укључујући САД, почели су да обучавају курдске снаге у Ираку у настојању да ојачају њихове способности у борби против Исламске државе.
Америчка војска обучаа Курде - Фото: AP
Америчка војска обучаа КурдеФото: AP

Француска, Италија и Њемачка су, такође, међу земљама које учествују у обучавању Курда да користе нове аутоматске пушке, минобацаче, ракете и роботе за деминирање које су им западни савезници послали, рекао је Хелгурд Хикмет, генерални директор министарства које надзире курдске војне снаге.

"Указали смо свим нашим савезницима, када су нас снабдјели новим оружјем, да је за његово коришћење потребна обука, тако да нас сада сви савезници који нас опскрбљују тим оружјем, такође, обучавају за његову употребу", рекао је Хикмет.

У међувремену, седам особа убијено је данас у Багдаду и околини у бомбашком нападу и пуцњави, подсјећа америчка агенција.

САД су у августу отпочеле ваздушне нападе и послале хуманитарне мисије како би помогле ирачким и курдским безбједносним снага у северном Ираку, а прошле недјеље се и Француска придружила ваздушној кампањи.

Извјестан број европских земаља је, такође, обећао да ће послати оружје Курдима и пружити хуманитарну подршку за више од милион расељених људи.