latinica  ћирилица
22/09/2014 |  20:25 | Аутор: СРНА

ЦИК одбацује одговорност за гласачке листиће у иностранству

Централна изборна комисија БиХ одбацује било какву одговорност за наводне пропусте приликом дистрибуције и доставе гласачких листића бирачима у иностранству.

Коментаре о тим случајевима чланови ЦИК-а БиХ су након данашње сједнице у Сарајеву оцијенили као "оркестрирану кампању против ЦИК-а".

На сједници је речено да је о свим дешавањима припремљена информација за Тужилаштво БиХ, али о садржају те информације нису говорили.

Оцијењено је да надлежне институције, прије свега Тужилаштво БиХ, треба да утврде све околности под којима је дошло до слања листића у пакетима за дијаспору.

Истакнуто је и да је ЦИК БиХ добио информацију од Сипе да је тој агенцији један кандидат за члана Предсједништва БиХ доставио пакет са 54 пошиљке за гласаче у дијаспори.

ЦИК је закључио да ће Сипи предложити да те пошиљке достави или ЦИК-у или БХ Пошти да би их прослиједили бирачима у иностранству.

Федерални медији подсјећају да је стотине гласачких листића, намијењених гласачима у дијаспори, завршило на погрешним адресама, односно десетине листића стизале су протеклих дана на једну адресу и то упоковане у картонске кутије.