latinica  ћирилица
22/09/2014 |  21:23 | Аутор: Агенције

САД чека резолуцију о терористима

Бијела кућа очекује да ће СБ УН усвојити резолуцију којом се чланице обавезују да кривично гоне своје држављане који се прикључују терористима у другим земљама.



Бијела кућа затражила је данас ову мјеру о којој се, како кажу, преговара већ неколико мјесеци, као значајан корак у америчкој стратегији против екстремистичке групе Исламска држава и других милитантних организација које привлаче Европљане и Американце у своју "насилну орбиту", преноси АП.

Међутим, Бијела кућа признаје да резолуција УН нема механизам који би обезбиједио њено спровођење, као и да међународна заједница нема јединствену дефиницију о томе шта тачно представља терористичка група.

САД настоје да међународну заједницу подстакну против онога што администрација америчког предсједника Барака Обаме назива пријетњом "без преседана" коју представљају екстремисти који хрле ка Сирији и Ираку, подсјећа америчка агенција.

САД и многе европске земље већ имају законе који им омогућују да кривично гоне своје грађане који покушају, или успију, да отпутују у друге земље како би се придружили екстремистичким групама.

Резолуција УН имала би за циљ да подстакне друге земље, као што су Саудијска Арабија, Катар и Турска, да појачају напоре како би се зауставио прилив страних бораца, као и да олакша размену података о путовањима у циљу улажења у траг страним борцима, навели су неименовани званичници.

САД се, подсјетили су, већ више од десет година суочавају са проблемом исламских екстремиста који одлазе на разна попришта, укључујући Авганистан, Ирак, Пакистан и Јемен, али покрет од око 15.000 страних бораца који учествују у грађанском рату у Сирији, који се прелио на Ирак, је "без преседана" и повећава ризик да се неки од њих врате кући и покушају да изведу терористичке нападе.

Очекује се да ће Обама водити засједање СБ УН које ће почети у сриједу, што би било други пут да се један амерички предсједник нађе у тој улози, наводи АП.