latinica  ћирилица
22/09/2014 |  21:57 | Аутор: РТРС

Шпирић: У трезор БиХ није уплаћена ниједна марка од донаторских средстава

На прозивке америчких дипломата да су милиони донација намијењених за санирање посљедица од поплава, завршили у буџетима за покривање рупа, огласио се и Савјет министара БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"У трезор БиХ није уплаћена ниједна марка од донаторских средстава која су обећана на донаторској конференцији у Бриселу за помоћ поплављеним подручјима", рекао је за РТРС министар финансија БиХ Никола Шпирић.

Владе РС и Федерације раније су саопштиле да и у њихове буџете до сада није пристигла ниједна марка донација.

Преко институција БиХ није стигла ниједна донација, само су понуђени комерцијални кредити по неповољним условима, а до сада ниједан такав кредит није реализован. Иначе, причу о страним донацијама, али и наводном нераду домаћих власти, у предизборно вријеме покренули су службеници у Америчкој амбасади Дејвид Барт и Скот Милер.

Власти на свим нивоима у БиХ узвраћају да је нечувено оптужити институције, које и немају право на донације.

"Институције БиХ нису адреса на које се треба обраћати, јер су донатори донијели одлуку да донирају средства на реалцији невладин сектор-локалне заједнице. Ако се евентуално појави криминал и корупција везано за то, онда на тој адреси то треба тражити“, истакао је Шпирић.

Све уплате о помоћи Републици Српској у мајским поплавама објављене су на сајту Владе, каже министар финансија Зоран Тегелтија.

„Ову неодговорну господу, која шири лажи у БиХ позивам, да за сваку своју марку коју су уплатили у буџет РС, дођу, да им вратимо. Вратићемо 5 пута више него што су упалтили“, категоричан је Тегелтија.

Једина уплата ентитетима из касе БиХ јесте по 4,9 милиона марака. То су средства на бази уштеда и солидатности запослених у бх. институцијама. Од обећаних донација у Бриселу за сада је једино видљива УСАИД-ова обнова школа.

"Та донаторска конференција у Бриселу је добила манифестациони карактер. Имам осјећај да Брисел чека резултате избора, да би помогао грађанима у БиХ, што не сматрам помоћи, већ уцјеном. И то такође не мислим да је добро“, додао је Никола Шпирић.

Америчким дипломатама одговорио је на твитеру и министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија.

Позвао је дипломате да кажу на чији је рачун уплаћено 500 милиона евра и гдје су отишла средства.

На милионе БиХ и Србија могу рачунати само ако се одлуче на кредите понуђене у Бриселу. Због неповољности, владе ентитета још оклијевају да потпишу уговоре.

Србија је категорична:

"Ако мене питате ја ћу да гледам да што мање од тих кредита користим, осим овог јапанског. Све остало - хвала драги пријатељи. Дајте ви нама то што сет дали пара на поклон, а ово друго, много вам хвала!“, рекао је Александар Вучић. премијер Србије.