latinica  ћирилица
22/09/2014 |  22:35 | Аутор: Б92

Српским клубовима од УЕФЕ по 31.140 евра

Фудбалски клубови из Србије Партизан, Црвена звезда, Војводина и Јагодина добиће по 31.140 евра од Европске фудбалске уније.

УЕФА је још раније је најавила да ће новчане казне добијене од клубова који су прекршили правила финансијског фер-плеја распоредити клубовима који су прошле године учествовали под његовим окриљем.

По тој расподјели, сви српски клубови добиће исту суму, пошто су сви елиминисани у квалификацијама.

Девет клубова кажњено је због кршења финансијског фер-плеја, а међу њима су и Манчестер сити, Пари Сен Жермен и Зенит из Санкт Петербурга.

"Цијела сума биће подијељена осталим клубовима који су учествовали у клупским такмичењима УЕФА, пошто је на те клубове утицало непоштовање правила финансијског фер-плеја", стоји у саопштењу УЕФА.

Асоцијација европских клубова поздравила је потез УЕФА, који је управо она и предложио.

"Овакав концепт дистрибуције средстава представља одличан знак солидарности између великих и малих клубова", рекао је први човјек Асоцијације Карл-Хајнц Румениге.

Преко 24 милиона евра од казни за кршење финансијског фер-плеја ће бити подијељено клубовима који су учествовали у такмичењима под окриљем УЕФА. 73 учесника групних фаза Лиге шампиона и Лиге Европе добиће 80 одсто новца, па ће тако сваки клуб добити по 264.482 евра.

Преосталих 20 одсто подијелиће 155 клубова који су елиминисани током квалификација, а међу њима су и четири српска представника.