latinica  ћирилица
23/09/2014 |  07:02 | Аутор: Независне

Рукометни клубови најавили бојкот Лиге шампиона

Нови формат рукометне Лиге шампиона, који ће заживјети од сезоне 2015/2016, има све више противника.

Након бундеслигаша, на ноге су се дигли шведски клубови и пријете бојкотом свих такмичења под окриљем Европске рукометне федерације (ЕХФ).

Челници ЕХФ-а смислили су нову идеју која би требало да допринесе популарности рукомета, али свима се чини да су само одвојили богате рукометне клубове од "остатка". Прво су нови систем искритиковали у Њемачкој, а у Шведској су спремни да оду још даље, јер сматрају да ће им доћи мање новца од улазница, ТВ права и спонзора.

Подсјетимо, од сезоне 2015/2016. Лига шампиона би требало да броји 28 клубова. Они ће бити подијељени у четири групе и ту настаје проблем, јер је у групама А и Б по осам екипа из рукометног врха. Побједници из ове двије групе избориће директно пласман у четвртфинале, док ће тимови на позицијама од два до шест отићи у осмину финала (њих укупно 10). У исто вријеме у групама Ц и Д учествоваће по шест клубова, по квалитету знатно слабијих. По два најбоља проћи ће у полуфинале, а побједници ових окршаја придружиће се онима из група А и Б у осмини финала. Тако је ЕХФ осигурао то да само два клуба из "нижег јакосног разреда" могу до осмине финала, а "велики" имају право на чак десет мјеста (од 12) у осмини финала (два клуба аутоматски су у четвртфиналу).

Швеђани су се побунили јер ће њихов шампион бити смјештен у групу Ц или Д, па тако могу да забораве на утакмице с најјачим клубовима Европе, попут Фленсбурга, Барселоне, Кила, Веспрема и ПСЖ-а, а то значи и мање интересовање јавности, тиме и мање новца... Бојкот је постао реална опција, а уколико се Швеђанима у тој пријетњи придруже и неке друге државе, ЕХФ би могао да западне у велике проблеме.