latinica  ћирилица
23/09/2014 |  08:13 | Аутор: АП

Израел: Убили смо убице тинејџера

Израелске снаге убиле су рано јутрос на Западној обали два Палестинца осумњичена за отмицу и убиство тројице младих Израелаца у јуну, саопштио је војни портпарол.

Ове отмице и убиства израелских тинејџера подстакли су рат у појасу Газе. Смрћу двојице активиста Хамаса завршила се једна од највећих потрага које су водиле израелске безбједносне снаге. Тинејџери су отети 12. јуна, што је изазвало велики обрачун с исламистичким Хамасом - хапшење стотине припадника те организације на Западној обали и покренуло читав низ догађаја који су довели до седмонедјељног рата између хамасоваца и израелске војске у појасу Газе.

За убијенима Амером Абу Ајшом и Марваном Кавасмеом се трагало због отмице, рекао је израелски војни попртарол. Објаснио је да је недавни преокрет у потрази довео безбједносне снаге до склоништа у граду Хеброну на Западној обали прије недјељу дана. Рано јутрос су израелске снаге ушле у приземље двоспратнице и убили двојицу отмичара, након што су се нашли на удару ватре, прецизирао је портпарол.

Војска вјерује да су обојица убијена, иако је потврђено убиство само једног осумњиченог, пренио је Асошиејтед прес. Лернер је рекао да је други осумњичени пао под ватром и да се вјерује да је мртав. Тројица израелских тинејџера, деветнаестогодишњи Ејал Јифрах и два шеснаестогодишњака, Гилад Шаар и Нафтали Френкел, који има и америчко држављанство, отета су док су стопирала на Западној обали, на путу кући из вјерске школе. Њихова тијела су нађена 1. јула покопана у пољу неделако од мјеста гдје су отети. Вјерује се да су убијени убрзо након отмице.

Организатор отмице је ухапшен, али су два главна осумњичена Абу Ајше и Кавасме побјегли. Хамас је недјељама порицао одговорност за отмицу. Међутим, током рата у Гази један од лидера те организације, који живи у изгнанству, рекао је да су хамасовци одговорни за отмицу.