latinica  ћирилица
23/09/2014 |  10:13 | Аутор: РТРС

Извиђачи у заједничком пројекту

Већ трећу годину, Амбасада САД у БиХ подржава сарадњу приједорских и зеничких извиђача.

Овогодишњи пројекат "Извиђачи то могу" је унапријеђени модел претходна два пројекта. Амбасада САД финансира програм за 2.500 младих са 45.000 долара.

Осим зеничких и приједорских извиђача, у пројекту ће ове године учествовати Удружења грађана Рома "Романо Центро" Зеница, Удружења Украјинаца "Козак" Приједор, Удружења Словенаца из Сарајева, Јеврејске заједнице у Зеници и извиђачких одреда из сусједних земаља. Активности у овом пројекту обухватају зимски камп на Козари и љетни камп на Борачком језеру, као и по један породични дан у Републици Српској и Федерацији БиХ. Активности би требало да буду одржане од октобра ове године до септембра идуће.

Ернест Бадњевић, старјешина Одреда извиђача "Др Младен Стојановић", каже да је порука овог пројекта зближавање младих у свакодневном животу, дружење с природом, очување животне средине, екологија и све оно што нуди једну здраву младу личност, која кад прође кроз извиђачку организацију засигурно постаје користан члан друштва. Нагласио је, да су се кроз досадашње дружење у извиђачима увјерили да су сви ови млади људи оправдали указано повјерење.

Осим међуентитетске размјене младих, извиђачи ће кроз овај пројекат преносити искуства на националне мањине, промовисати равноправност међу половима, волонтеризам и тимски рад, те укључити родитеље у активности дјеце и младих.

Александра Медић, члан Одреда извиђача "Др Младен Стојановић", рекла је да очекује да ће путем овог пројекта присуствовати зимовању на Козари, љетовању на Борачком језеру, те једнодневним активностима као што су породични дани у природи у Приједору и Зеници са својим родитељима. Нагласила је да је посебно радује у досадшњим, као и будућим пројектима што ће се дружити са својим другарима из Зенице, Пријепоља, као и других градова Србије и Хрватске, без проблема и гдје се сви осјећају једнакоправно.

Ненад Мишковић, замјеник начелника Одреда извиђача "Др Младен Стојановић", истиче важност дружења младих из разних градова, из разних етничких средина, што доприноси повећању нивоа толеранције. На овај начин се, како каже, млади у свијету активно друже и шире поруке мира, а путем организовања тзв. Фемили деја учвршћује се значај породице и њеног активног односа према очувању природе. 

Извиђачи Одреда "Др Младен Стојановић" у Тешњу су протеклог викенда учествовали у такмичењу младих извиђача у извиђачким дисциплинама гдје су у конкуренцији 38 екипа из БиХ и Србије, заузели прво мјесто.