latinica  ћирилица
23/09/2014 |  10:29 | Аутор: РТРС

Зворник: Од мљекарства се може добро живјети

У породичном домаћинству Ристе Матића из Ораовца код Зворника, производња млијека почела је прије двије деценије.

Сада је домаћинство Матићевих једно од највећих произвођача млијека на подручју општине Зворник. Имају фарму од 18 музних грла која годишње дају 75.000 литара млијека. 

Породица Матић уложила је претходних година огроман труд и рад који је награђен производњом квалитетног млијека, повјерењем откупљивача и коопераната и приходима који омогућавају егзистенцију. Супруга Цвијета истиче да је кључ успјеха квалитетан рад и упорност. Она каже да послови на фарми почињу у пола шест ујутро и настављају се читав дан. Како додаје, некада има више рада, а понекад мање, али има времена и да се предахне.

Добра селекција музних крава, квалитетна исхрана, поштовање законских прописа и брига о здравственом стању грла - кључни су за квалитет и количину производње. Све што Матићеви произведу - откупљује Тузланска мљекара. Презадовољни су годишњим приходима.

Ристо Матић каже да мјесечно производу око седам хиљада литара, што је просјечно по једној крави од 20 до 22 литра. Овим количинама су задовољни, јер је и откуп организован, а од испорученог млијека имају добру зараду која им се редовно исплаћује.

У петорочланом домаћинству истичу да је кључ успјеха дисциплина, ред и повјерење. У организацији посла учествују и снаха и син, али и шестогодишњи унук Алекса. Откупном цијеном од 70 фенинга по литру, плус премијама од 30 фенинга за екстра класу млијека су презадовољни. На питање може ли се живјети од производње млијека, одговор је потврдан.

Матићи истичу да би се овог посла поново прихватили и када би се вратили 20 година уназад, јер се од њега може зарадити и живјети. Основни циљ је задржавање садашњег броја грла и квалитета произведеног млијека, а итекако им добро дођу и подстицаји. Ристо наводи да од општине имају добре подстицаје који стижу на вријеме, а и добри су - по једном грлу добију око 200 марака. Да су задовољни, потврђују многобројна признања и захвалнице, које су и подстрек за још већа улагања и рад.