latinica  ћирилица
23/09/2014 |  11:55 | Аутор: СРНА

БиХ потврђен кредитни рејтинг "Б"

Међународна агенција "Стандард енд пурс" потврдила је БиХ кредитни рејтинг "Б" са стабилним изгледима, саопштено је данас из Централне банке БиХ.

У образложењу ове агенције наводи се да су фактори који се узимају у обзир приликом оцјене кредитног рејтинга остали непромијењени.

"Стандард енд пурс" сматра да би поплаве које су се десиле у овој години могле водити ка смањењу економског раста, те до погоршања фискалне позиције и спољног дуга. Међутим, очекује се да ће БиХ наставити добијати значајну међународну подршку да би финансирала дефицит, саопштено је из Централне банке БиХ.

Из агенција је оцијењено да је банкарски сектор добро капитализован, те да неквалитетни кредити благо расту као посљедица поплава и њиховог утицаја на домаћинства и корпоративни сектор.

Аналитичари ове агенције наводе да би до смањења кредитног рејтинга могло доћи уколико би била уочена повећана неизвјесност у финансирању спољног дуга или неиспуњавање услова Међународног монетарног фонда.

Рејтинг би могао бити смањен и за више од једног степена уколико би дошло до одгађања отплата званичним кредиторима.

Повећање кредитног рејтинга могло би бити разматрано у случају боље сарадње међу ентитетима и унапређења њихових односа са институцијама БиХ, што би постепено омогућило провођење реформи које се не би ослањале на међународни притисак и политичку условљеност.

То би довело до јачања пословног окружења и водило ка одрживом расту и бољој спољној позицији, наводи се у саопштењу из Централне банке БиХ.