latinica  ћирилица
23/09/2014 |  12:03 | Аутор: ТАНЈУГ

СПЦ: Парадирајте, али од свог новца

СПЦ је саопштила да је против Параде поноса, али да њени учесници "имају право да парадирају, али само о свом и трошку својих налогодаваца".

"Имате право да парадирате, али само о свом трошку и трошку својих налогодаваца, ма како се они звали, како за параду, тако и за обезбеђење, но не о трошку Србије - бомбардоване, разорене, морално и економски осакаћене, осиромашене, поплављене, на стуб срама приковане", наводи се у саопштењу СПЦ, које је потписао патријарх Иринеј.

Српска православна црква је и ове године осудила најављено одржавајне Параде поноса коју види као "беспризорни скуп наметнут Србији и Београду".

"Да ли због суштински апсурдног парадирања држава треба да у тренутној немаштини троши милионе за обезбјеђење шачице суграђана и њихових гостију за параду од неколико стотина метара у центру Београда", наводи се у саопштењу СПЦ.

"Ових дана се поново насилно намеће беспризорна геј парада Београду и Србији. Организатори оваквог парадирања и њихови ментори из Европе не желе да извуку поуку из онога што су проузроковале претходне параде", истиче патријарх и упозорава на све опасности које парада може да изазове "на обје стране".

Претходне параде су, како се додаје, изазвале отпор огромне већине грађана, немире и изазивање агресивности, буђење рушилаштва и деструктивности код неких слојева друштва, посебно млађих...

СПЦ је упитала организаторе и учеснике параде да ли се заштита њихових приватних права смије и може остваривати "понижавањем и гажењем моралних осјећања огромне већине човечанства".

"Ако је геј сексуално опредјељење оправдано и треба га пропагирати, на основу чега то исто не важи и за педофилију, масовно раширеној у западном свијету, инцест... По чему је њихово право мање право од такозваног права ваше сексуалне (дез)орјентисаности", наводи СПЦ.

СПЦ учеснике скупа пита и "зар сте толико заслијепљени својом похотом и егоизмом" да вам не смета стављање цијелог државног апарата у своју службу и велике неосноване трошкове организације параде.

"Само ваше настојање да своје параде називате параде поноса, не свједочи ли несигурност ваше савјести у исправност вашег опредијељења и начина живљења", наводи патријарх.

Такође, организаторе СПЦ пита да ли парадом покушавају да наметну свој стил живљења другима "нарочито неисквареној дјеци и неискусној омладини" због чега су, како се наводи, с пуним правом забринути њихови родитељи и васпитачи.

Парада поноса је заказана за недјељу, 28. септембар, чиме би требало да буде окончана Недјеља поноса која је започела јуче.

Како је неколико пута речено из Владе Србије, Прајд би ове године требало да буде одржан, иако се и даље чека да након "безбједносних процјена" буде дефинитивна одлука.