latinica  ћирилица
23/09/2014 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Вуковар: Поскидане и разбијене све двојезичне табле

Припадници Штаба за одбрану хрватског Вуковара данас су скинули све двојезичне табле у граду, након што су на Меморијалном гробљу положени вијенци поводом годишњице оснивања 204. вуковарске бригаде, а починиоци су приведени у полицијску станицу где је у току њихово испитивање.

Ухапшено је пет особа, међу њима има и жена, преноси Вечерњи лист.

Двије особе су, прецизира загребачки дневник, прво разбиле таблу на згради Полицијске станице, одмах потом су ухапшене, да би након тога скинуте и преостале ћирилично-латиничне табле постављене у Вуковару.

Према ријечима предсједника координација бранитељских удружења града Вуковара, Фрање Шољића, осим разбијене табле на Полицијској станици, у граду више нема двојезичних табли.

Остале табле бранитељи су скинули и однијели у канцеларију градоначелника да их он, како је нагласио Шољић, врати у Загреб.

"Ухапшене су двије особе, од којих је један мушкарац ратни војни инвалид, а други је бранитељ", потврдио је Шољић и додао је да су " Вуковарци и бранитељи данас показали заједништво и да ће то тако и остати".

Након новог инцидента у вези двојезичних табли у Вуковару пред полицијском станицом окупљају се грађани, а испред је и неколико припадника интервентне полиције.

Од прошле јесени до сада у Вуковару су двојезичне табле у више наврата присилно скидане и уништаване, да би их власт изнова враћала на законом предвиђена мјеста.