latinica  ћирилица
23/09/2014 |  14:47 | Аутор: СРНА

Максимална помоћ борачким категоријама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић поручили су да нико из борачке популације неће остати ускраћен за подршку републичких власти, јер су они несумњиво одлучујући фактор у стварању Републике Српске.

Додик и Цвијановићева посјетили су данас у требињском насељу Горица зграду, чијом изградњом ће бити ријешено стамбено питање 11 породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије и заокружено стамбено збрињавање на подручју града.

Предсједник Републике Српске је навео да су републичке институције свој однос према борачким категоријама показале и у области стамбеног збрињавања у Српској, гдје је требало ријешити око 5.600 породица погинулих и инвалида од прве до четврте категорије, колико их је било по првобитном списку који су утврдили Борачка организација и остале надлежне институције.

Додик је истакао да има доста проблема у критеријуму приликом добијања стана, наводећи примјер да неко из борачке категорије, ко се досели у Требиње, буде стављен на листу и тако с ње потисне оне који живе у овом граду и који су можда били прворангирани.

"Мислим да то није фер и да није коректно, те да је требало примарно рјешавати породице погинулих и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије у мјесту живљења, што би било много поштеније и омогућило би брже рјешавање тих питања", рекао је Додик.

Он је напоменуо да изградњом зграде у Требињу неће бити ријешено стамбено питање свих, већ да је остао један број људи који се нису на вријеме јавили, те додао да је са Борачком организацијом договорено да буде утврђен списак неријешених случајева да би могао бити креиран нови програм подршке тим људима.

Додик је подсјетио да је остварен значајан дио договора из марта с представницима борачких категорија у вези са запошљавањем, напомињући да се озбиљно приступило томе проблему и да је од тада у предузећа која су под контролом Владе Српске запослено 28 нових радника из различитих борачких категорија.

"Наравно да на овом броју нећемо стати, већ ћемо у континуитету рјешавати и она лица из борачких категорија која у овом периоду нису запослена, а њих је мали број", рекао је Додик.

Он је навео да су ови програми, уз увођење борачког додатка, само неки од видова помоћи, што показује однос државе према борцима.

Премијер Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће изградњом стамбене јединице у Горици бити заокружено стамбено збрињавање за град Требиње, те да ће у будућности бити пронађено ново рјешење за све оне који су изостављени са списка из 2007. године.

"Један број оних који се нису нашли на овим списковима из 2007, а реализација програма почела је 2008. године, наћи ће се или путем једног новог модела или путем редовног збрињавања, уз планирање, у буџету", рекла је Цвијановићева, напомињући да је Влада за стамбено збрињавање 5.606 корисника издвојила више од 100 милиона марака.

Она је додала да паралелно теку активности на обезбјеђивању стамбеног простора, али и неповратних новчаних средстава за оне који већ располажу одређеним стамбеним простором.

"Упркос кризи и поплавама, реализоваћемо програм збрињавања у овој години", рекла је Цвијановићева, додајући да је ове године акценат стављен на запошљавање демобилисаних бораца, дјеце из породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Предсједник Борачке организације града Требиња Перо Мишељић истакао је да је након састанка са предсједником Додиком у марту састављен списак приоритета за запошљавање бораца са петоро и више чланова у породици гдје нико не ради, или имају минималну пензију.

"Надамо се да ћемо све борачке категорије у будућности стамбено збринути. Што се тиче запошљавања, то иде својим током и до краја године ћемо завршити оно што смо почели у марту", рекао је Мишељић, напомињући да је до сада запослено 28 припадника борачке популације.

Додик и Цвијановићева су заједно са представницима енергетског сектора обишли и канцеларије Борачке организације града Требиње гдје су са руководством разговарали о актуелним проблемима и реализованим обећањима.