latinica  ћирилица
23/09/2014 |  16:14 | Аутор: РТРС

Додик: Српској потребан фер и поштен изборни процес

"За Републику Српску веома је важно да избори буду фер, коректни и поштени, и да добијемо међународну верификацију", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Као предсједник Републике Српске, желим да апелујем на све да смире страсти, да без притисака и без вандализама и рушења објеката, уништавања паноа политичких партија, прођемо кроз овај изборни процес", нагласио је Додик.

"Ако наставимо са овим, други ће нас сматрати недостојним да управљамо процесима", изјавио је Додик данас у Требињу.

Требиње осјећам својим градом

На питање новинара да прокоментарише низ увреда и оптужби које му је на данашњој конференцији за новинаре упутио градоначелник Требиња Славко Вучуревић, Додик је истакао да је беспотребно одговарати на њих и да то што је рекао говори више о њему самом.

Коментаришући Вучуревићеву изјаву да "Додик не треба да буде у Требињу и шта ће он у том граду", предсједник Српске је рекао да Требиње осјећа својим градом и да увијек са задовољством долази, што ће, како је нагласио, чинити и убудуће.

"Драго ми је да се овдје сретнем са пријатељима, а судећи према томе како ме грађани срдачно дочекују може се закључити да њихов став није исти као Вучуревићев. Као предсједник Републике увијек радо долазим у Требиње и рјешавамо проблеме у том граду уз моју, као и интервенцију Владе Српске", истакао је Додик, напомињући да су људи који живе у Требињу заслужили све пројекте који су у претходнокм периоду реализовани и који ће се радити у будућности.

Додик је подсјетио на неке од тих пројеката, међу којима су зграда Електропривреде Српске, зграда Регулаторне агенције у изградњи, три борачке зграде, обилазница, пут према Херцег Новом...

Додик је подсјетио да је републичка власт урадила много и у вези са повећањем плата и пензија, истичући да су оне стабилне и да неће бити њиховог смањења у наредном периоду.

"Просјечна плата у Српској, у односу на вријеме када смо тек дошли на власт, данас је дупло већа, а што се тиче пензија оне су повећане прошле године. Плате у области образовања, здравства, јавне управе и полиције на републичком нивоу повећане су готово стотину одсто и није могло више", нагласио је предсједник Додик.

На питање да прокоментарише Вучуревићеву тврдњу да "пензије осам година нису повећане ни фенинг", Додик је рекао да не зна шта има неко други о томе да говори ако Удружење пензионера изрази задовољство сарадњом са властима Републике Српске, поручујући да ће "уваженог градоначелника препустити његовом цинизму и опсервацијама".

"Морам да кажем да смо искључили могућност да се икада у животу сретнемо с њим и разговарамо о било чему. Не желим да разговарам са људима који немају ни минимално поштовање према инситуцијама Републике Српске", нагласио је Додик