latinica  ћирилица
23/09/2014 |  17:04 | Аутор: СРНА

Прва конференција о електронском пословању

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић изјавио је да реформе сета закона који се односе на електронско пословање треба да допринесе стварању бољих услова за такво пословање које ће обезбиједити брже процедуре, смањење трошкова, рационалност пословања.
Отворена прва „E-Business conference” у Бањалуци - Фото: РТРС
Отворена прва „E-Business conference” у БањалуциФото: РТРС

"На тај начин треба да се створи бољи привредни амбијент и пословно окружење, а што треба да допринесе и подизању нивоа конкурентности привреде и стварању услова за привлачење инвестиција", рекао је Комић, који је данас у Бањалуци отворио Прву конференцију о електронском пословању.

Он је навео да је Република Српска ову област регулисала законима о електронском пословању, о електронском документу и о електронском потпису, те подсјетио на пројекат Владе Републике Српске - једношaltерску регистрацију пословних субјеката који је почео крајем прошле године, а којим је смањен број процедура и дана за регистрацију, као и цијене и оснивачки капитал.

Бранко Докић, декан Електротехничког факултета у Бањалуци, установе која је оснивач конференције, истакао је да Српска треба да надограђује постојеће законе из области електронског пословања, јер су предности вишеструке - од повећања привредне ефикасност, запошљавања већег броја људи, до конкурентности на свјетском тржишту.

Он је нагласио да постоји бојазан према електронском пословању, које је посљедица његовог непознавања, али да је потребно охрабрити кориснике интернета да користе електронски сервис пословања.

Докић је рекао да су уштеде приликом коришћења електронског пословања огромне, те навео примјер Естоније у којој више од 95 одсто грађана користи тај начин плаћања.

"Естонија када је ријеч о пореским пријавама уштеди милион евра само на папиру. Влада Естоније годишње уштеди више од два милиона евра само на комуникацији у оквиру Владе", навео је Докић и додао да је ова земља остварила најбржу регистрацију предузећа електронским путем за само осам минута.

Он је рекао да сваки појединац може да уштеди 20 до 30 одсто средстава, купујући на електронском тржишту.

Џок Нунан, представника компаније "Прајсвотерхаускуперс" из Србије, која је генерални спонзор конференције, рекао је да је у Србији пројекат електронског банкарства покренуо телеком оператер.

"То је добра прилика и примјер како у банкарски сектор електронски бизнис може да уђе и помогне том сектору да боље послује", истакао је Нунан.

Прва конференција о електронском пословању окупила је учеснике из различитих привредних области и банкарског сектора који ће покушати да дају одговор на питање како до веће успјешности пословања и мањих трошкова помоћу електронског пословања у приватном и јавном сектору.

Покровитељ конференције је Министарство науке и технологије Републике Српске, а оснивач Електротехнички факултет из Бањалуке са Привредном комором и Агенцијом за банкарство Републике Српске.