latinica  ћирилица
23/09/2014 |  19:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Њујорк: Бин Ладенов зет осуђен на доживотну казну затвора

Зет Осаме бин Ладена и бивши портпарол Ал Каиде, Сулејман Абу Гајт, осуђен је данас у Њујорку на доживотну казну затвора.

Гајт (48), који је оправдавао терористичке нападе 11. септембра 2001. у Њујорку, проглашен је кривим 26. марта за завјеру чији је циљ убијање Американаца и за подршку тероризму, а данас му је изречена пресуда.
Бивши кувајтски имам, најважнији је званичник Ал Каиде којем се икада судило пред савезним америчким судом, подсјећа АФП.
Прије изрицања пресуде, Гајт је се обратио на арапском, цитирајући дијелове Курана и рекавши да не тражи милост ни од кога сем од Алаха.
На то је судија Луис Каплан рекао да Гајт не показује кајање за своја дјела те да је, по његовој процјени, спреман да помогне Ал Каиди у убијању Американаца, преноси Ројтерс.
Гајтови адвокати су рекли да је он крив само због запаљиве реторике и да није имао сазнања о смртоносним акцијама Ал Каиде.
Гајт је на суђењу описао да се током вечери 11. септембра 2001. године састао са Бин Ладеном у једној авганистанској пећини, који му је тада рекао: "Ми смо то урадили".
Сљедећег дана снимио је прву видео поруку на Бин Ладенов захтјев, али је негирао да је икада био члан Ал Каиде и да му намјера није била да говори у име групе, ни да регрутује борце.
Оженио се Бин Ладеновом кћерком Фатмом неколико година касније.