latinica  ћирилица
23/09/2014 |  20:13 | Аутор: sportal.rs

Новајлије које ће пунити хале на мечевима Звезде и Партизана

Партизан НИС и Црвена звезда Телеком су овога љета марљиво радили како би створили што респектабилније тимове.

Са једне стране црно-бијели су били скрхани великим финансијским проблемима, које је у најгори моменат погоршао бивши кошаркаш тог клуба Јака Клобучар, међутим, на клупи вишеструког узастопног шампиона остао је Душко Вујошевић, а то гарантује стварање нових асова.

Звезда није имала проблеме финансијске природе, али је ријешила да за разлику од ранијих година када је куповала с брда с дола, да овај пут системски приступи прелазном року.

Најзвучније име које је до сада стигло у српску кошарку је Марк Вилијамс. Од њега се очекује да надомјести одлазак Демаркуса Нелсона, али и истовремено да донесе и корак више. Звезда се нада и да ће слично Нелсону и Џенкинсу, Американац имати понашање, веома битно да би све функционисало како је потребно.

Партизан још увијек није одабрао прво рјешење на позицији плеја, али пошто је до сада клуб ријетко гријешио када је ријеч о можда и најважнијем мјесту у тиму јасна је обазривост и овај пут.

Сребрни "орлови" златног сјаја Стефан Јовић и Никола Калинић су ријешили да послије Радничког из Крагујевца остану у земљи и заиграју за српског представника у Евролиги. Због репрезентације Србије је ово сигурно добар потез јер се очекује да обојица играча имају завидну минутажу и тиме задрже статус у националном тиму. И Звезда ће имати много користи од њих, јер су за мјесец дана играња на Свјетском првенству сигурно стекли и те како добро искуство за оно што се од њих очекује како у домаћим и АБА такмичењима, тако и у елитном европском такмичењу.

Едо Мурић је дуго био жеља Партизана. Још прошле зиме су људи из Хумске тражили талентованог словеначког кошаркаша, међутим, Крка није жељела ни да чује. Пошто му је уговор истекао Мурић је могао практично да бира средину гдје ће наставити каријеру, а одлучио се да између новца и школе одабере усавршавање. Бољег професора од Душка Вујошевића није могао да нађе, а добар примјер за то је сада већ бивши капитен Жофри Ловерњ, којег ће словеначко крило покушати да наслиједи.

Изненађење досадашњег прелазног рока за многе је Андреја Милутиновић. Некадашњи кошаркаш Црвене звезде је такође дуго био жеља Вујошевића, а сада су се стекли услови да је оствари. Да ли се коцка тренер црно-бијелих са довођењем играча који у посљедње вријеме није играо у јаком такмичењу или не, његово је право, а на Милутиновићу је да се докаже као прави пик из рукава.

Немања Дангубић је био жеља оба клуба, али се на крају одлучио да каријеру настави код Дејана Радоњића. Изгледа да је пресудила његова воља, али и жеља менаџера, да се потенцијални репрезентативац што боље представи на страном тржишту, али такође и да покуша да се избори за велико такмичење у дресу репрезентације. Крилни кошаркаш има све предиспозицје да успије, а на њему да радом додатно изгура на површину квалитет који несумњиво посједује.

Највећа непознаница за навијаче ће свакако бити Јанис Кузелоглу. И он је попут Мурића одабрао усавршавање код Вујошевића, иако је такође имао понуде. Прије свих грчки медији су писали да га желе атински великани Олимпијакос и Панатинаикос. Није високи Грк имао велику минутажу на припремним мечевима, па се тек очекује да се представи навијачима црно-бијелих.

Под Звездиним кошем играће један Нијемац. У питању је центар Њемачке репрезентације Маик Цирбес. И док у фудбалу можемо само да сањамо да један репрезентативац "панцера" стигне у неки од српских клубова, кошарка је и даље веома атрактивно поднебље за све оне који желе да дођу и прије свега науче. Зараде сигурно нису као на Западу, али са већим знањем стиже и већи новац. Цирбес ће имати велику одговорност да у рекету надомјести одлазак Рашка Катића, али и да још више допринесе екипи, прије свега у европским такмичењима.

Иначе, до комплетирања састава два највећа тима у Србији остало је још времена, па ће сигурно и једни и други приредити још неко лијепо изненађење својим присталицама.