latinica  ћирилица
23/09/2014 |  20:59 | Аутор: РТРС

Кезуновић против спомен-крста на Златишту

Док познати и непознати починиоци атакују спомен-крст на Златишту бивши градоначелник Сарајева са жаљењем констатује да је дошло до подизања крста. Реаговао је замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Само дан након што је група сарајевских младића покушала да обори спомен-крст, непознати починиоци оштетили су бетонски стуб у дужини од најмање 30 центиметара тако да се види жељезна арматура. Ослабљена је конструкција спомен-крста, стуб се сада лакше може савити и крст оборити.

Док се трага за починицима овог недјела у Источном Сарајеву трају политичка препуцавања о сврсисходности подизања спомен-крста.

Бивши градоначелник Источног Сарајева Радомир Кезуновић изјавио је да подизање крста изазива „непријатне" посљедице.

Практично је потврдио да је 2008. године спријечио подизање спомен-крста те да му је тада била много ближа градоначелница Сарајева Семиха Боровац него иницијатор те акције, Бранислав Дукић предсједник Савеза логораша РС.

"Господине Дукићу дођите па станите под тај крст и нећемо Вас бранити од браће муслимана из Сарајева него од нас из Источног Сарајева", рекао је Кезуновић након подизања крста на Златишту.

Некадашњи функционер СДС као градоначелник Источног Сарајева био је један од главних кочничара подизања спомен-крста на Златишту.

"Оспоравање постављања обиљежја у знак сјећања на убијене сарајевске Србе забрињава и представља доказ да су и бивша и садашња партија Радомира Кезуновића слуге и марионете бошњачких политчара", каже Сташа Кошарац замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

"Напори које улаже Кезуновић да отвори фронт међу Србима изазива једну врсту огорчења. Желим да поручим да ујутру град Источно Сарајева и општина Источни Стари Град изађу и обезбиједе средства како би овај привтремени крст прерастао у трајно рјешње", додао је Кошарац.

Управни одбор Савеза логораша РС најавио је обраћање јавности када ће предочити комплетну документацију за крст и спомен- капелу на Златишту и саопштити зашто то за 11 година није релизовано.