latinica  ћирилица
23/09/2014 |  22:20 | Аутор: СРНА

Њемачка - Полиција претресла имовину радикалних исламиста

Њемачке власти претресле су џамију, локални исламски центар и више станова радикалних исламиста у градовима широм земље због могућих веза са милитантима у Сирији.
Њемачка полиција - Фото: илустрација
Њемачка полицијаФото: илустрација

Осумњичени, припадници ултра конзервативног покрета Салафиста, у доби су између 23 и 36 година, а полиција вјерује да су планирали напад, међутим нико није ухапшен.

"Нећемо само стајати и гледати како одреди смрти 'Исламске државе' у Сирији и Ираку добијају подршку од Њемачке", рекао је новинарима Јоаким Херман, министар унутрашњих послова јужне државе Баварске.

Он је додао да полиција вјерује да су осумњичени прикупљали новац ради куповине кола хитне помоћи која би била упућена у Сирију.

"Након пребацивања у Сирију возило би било претворено у војно возило са топовима. Осумњичени су слали друга возила у Сирију посредством 'Исламске државе`", рекао је Херман.

У данашњим нападима полиција је заплијенила компјутере, хард дискове и електронске податке у стану у Фирту и у три стана и Нирнбергу на југу Њемачке, гдје су претресене и џамија и Исламски центар. Полиција је, такође, претражила стан у Бону у западној Њемачкој и два стана у Вајхеу на сјеверу земље.

Њемачка обавјештајна служба саопштила је да је број салафиста у земљи порастао на 5.500 2013. године са 4.500 2012. године.

Њемачки муслимани осудили су прошле седмице у више од 2.000 џамија акције "Исламске државе" и најавили да ће зауставе масован одлазак омладине у Сирију и Ирак.

Њемачке ће да процесуира најмање 30 осумњичених џихадиста који су се вратили у Њемачку из Сирије, гдје су се борили на страни екстремиста.

Више од 400 њемачких држављана придружило се милитантима "Исламске државе" у Сирији, а влада у Берлину забранила је овог мјесеца ову организацију, па су сваки облик пропаганде, симболи и активности ове групе законом кажњиви.