latinica  ћирилица
25/09/2014 |  08:46 | Аутор: novosti.rs

Пуповац: Обратићемо се ЕУ због табли у Вуковару

Иза најновијег демолирања ћириличних табли у Вуковару стоје мотиви који су прерасли границе обиљежавања годишњица и изборних кампања, изјавио је Пуповац.


"Они су попримили димензије једне врсте историјско - цивилизацијског сукоба, па и размјере антагонизације са словенском писменошћу, са Србима и Србијом", додао је предсједник СНВ у Хрватској Милорад Пуповац.

"Имамо могућност да се због непоштовања уставног закона о правима националних мањина обратимо ОЕБС-у, Савјету Европе и Европском парламенту", рекао је Пуповац за данашње Новости.

Према његовим ријечима, једна од несистематских мјера је да као институција српске заједнице из дефанзиве пређе у активно дјеловање којим ће се ћирилично писмо у Хрватској представити на другачији начин од оног каквим га у протеклих годину дана представљају штаб за одбрану Вуковара, црква и политичке партије.

"У посљедњих годину - двије ћирилица се стигматизује, а тиме се стигматизују и сусједне државе које је користе као писмо, али и цјелокупна цивилизацијска и културна баштина. Осим тога, шире се страхови унутар српске заједнице и све то отежава остваривање других права - на образовање, као и на слободан осјећај етничке и вјерске припадности", рекао је Пуповац.

"Нема сумње да ће нам, када је у питању презентација историјске димензије ћириличног писма, бити потребна помоћ Србије, али много више од тога нам треба окренутост Србије ка положају Срба у Хрватској", рекао је предсједник Српског народног вијећа и посланик у Сабору.

"Од државе очекујемо да овом питању приступи у складу са Споразумом о правима мањина и у складу са европским документима и обавезама које произлазе из хрватско - европског приступног уговора и из опредијељености Србије за члантво у ЕУ. Јер, ово је заједничко билатерално питање, које нажалост, као да је изгубило своју релевантност и испало из фокуса", казао је Пуповац.