latinica  ћирилица
25/09/2014 |  09:52 | Аутор: Агенције

Слабе шансе Кијева за Крим док је Путин на челу Русије

Украјински премијер Арсениј Јацењук изјавио је у Њујорку да су шансе Кијева да оствари контролу над Кримом мале док је Владимир Путин предсједник Русије, поручујући и шефу руске државе да "никада неће добити битку против уједињеног украјинског народа", пренијеле су украјинске и руске агенције.

"Док је Путин на власти, то ће бити тешко урадити, али то неће бити вјечно", рекао је Јацењук у њујоршком Савјету за међународне односе, изражавајући увјерење да ће Украјина "обновити контролу над истоком Украјине и Кримом", пренијела је агенција УНН.

Обраћајући се првог дана пленарне дискусије у Генералној скупштини УН, украјински премијер је изнио низ оптужби на рачун Русије и завршио десетоминутни говор отвореним обраћањем Путину, пренио је Укринформ.
"Господине Путин, ви можете да побиједите у борби против војске, али никада нећете добити битку са уједињеним украјинским народом", рекао је Јацењук, који је истакао да санкције Русији не треба укидати док Кијев не обнови контролу над Кримом и истоком Украјине и да ће за рјешавање конфликта бити коришћен и дипломатски и војни пут.

"Сматрамо да су санкције пут ка почетку стварних преговора и начин за достизање реалних договора. Молимо наше партнере да не укидају санкције све док Украјина не оствари контролу над читавом својом територијом", рекао је Јацењук а пренио је Итар-Тасс.

Јацењуково иступање за говорницом ГС УН критиковао је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин, називајући га "мелодраматичним обраћањем" Путину, наводи руска агенција.
"Умјесто да се бави многобројним проблемима своје земље која се приближава економском колапсу, чудно је да је премијер Украјине допутовао у Њујорк да би касно увече иступио пред полупразном салом ГС. Чудно је и то да је његов говор завршен мелодраматичним обраћањем предсједнику Русије", казао је шеф руске мисије при Свјетској организацији.

"Јацењук је вјероватно заборавио да је предсједник Украјине Петро Порошенко, који у посљедње вријеме одржава интензиван дијалог са предсједником Путином. Дијалог који омогућује спровођење недавних договора из Минска, који ће, како се надамо, отворити пут рјешавању дуге кризе у Украјини", рекао је Чуркин.