latinica  ћирилица
25/09/2014 |  11:14 | Аутор: СРНА

Зорана Михајловић у посјети Српској

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Владе Републике Српске Сребренка Голић посјетиле су данас у општини Шамац локалитет у Црквини гдје ће бити грађена основна школа, коју у вриједности oд милион марака финансира Влада Србије.

"Сарадња двије владе је корак даље за све што будемо урадили, било у области грађевине, саобраћаја или неком другом ресору. Има много ствари које можемо заједно радити да подигнемо квалитет живота људи у Српској и Србији", рекла је Михајловићева.

Она је додала да двије владе реализују много заједничких пројеката, а данас у Бањалуци треба да потпишу меморандум у вези са пројектом "Српске куће", којим је предвиђено да и у Шамцу никне прва такозвана "српска кућа".

Идејни пројекат је направило Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, на чијем челу је Михајловићева, која је рекла да су пројекат поклонили РС, а помоћи ће и даље до коначног рјешења.

Голићева је новинарима рекла да Србија предвођена Владом премијера Александра Вучића, и у тешком тренуцима, има разумијевања за Српску. Она је додала да се начелник општине Шамац Саво Минић први јавио и рекао да је заинтересован за пројекат "Српске куће", о чему су данас разговарали.

"Влада Србије ће дати подршку када је у питању пројектна документација и све што је битно за изградњу ових кућа, а општина Шамац ће донијети одлуку заједно са Владом Српске на који начин ће бити стимулисана градња на овом подручју", рекао је Минић. Он је подсјетио да је данас разговарано о најважнијем приоритету за општину Шамац, а то је обалозаштита и како би се могли реализовати планирани пројекти.

Добој - ЗАДОВОЉСТВО ДИНАМИКОМ РАДОВА НА ОБНОВИ ШКОЛЕ

Михајловићева је изјавила да је задовољна динамиком извођења радова у ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Добоју, чију обнову финансира и Влада Србије, а која ће по завршетку бити потпуно енергетски ефикасна.

"Очекујем да ће свечано отварање школе, за чију санацију је Влада Србије издвојила 300.000 евра, бити уприличено до краја октобра", рекла је Михајловићева новинарима у Добоју и додала да ће тој свечаности присуствовати и предсједник Владе Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питања новинара због чега је Влада Србије намијенила 200.000 евра помоћи за обнову добојске болнице која није оштећена у мајским поплавама, Михајловићева је рекла да се итекао води рачуна о потрошњи ових средстава.

Она је навела да владе Српске и Србије одржавају заједничке сједнице, да су присутни свакодневни контакти, као и рад на заједничким пројектима и да у томе нема ништа спорно.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић рекао је да је новац Владе Србије искориштен за реконструкцију Породилишта и Службе гинекологије добојске болнице "Свети апостол Лука".

"Центар за хемодијализу у Добоју функционише по моделу приватно - јавног партнерства и приватни партнер је своју имовину осигурао", рекао је Богданић и најавио да ће Центар почети са радом почетком октобра.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић задовољна је што се радови на санацији ОШ "Вук Стефановић Караџић" приводе крају и што објекат испуњава све прописане стандарде енергетске ефикасности.

Директор ОШ "Вук Стефановић Караџић" Милан Гојковић рекао је да 1.200 ученика ове школе тренутно не похађа наставу, а да ће се накнадно обавити разговори о надокнади пропуштеног наставног плана и програма. Истакао је да је на школском објекту током мајских поплава причињена материјална штета од око милион КМ.

Средства за санацију Основне школе "Вук Стефановић Караџић" Добој обезбиједили су УНДП и Влада Србије.