latinica  ћирилица
25/09/2014 |  12:46 | Аутор: СРНА

Приједор: Дани меда

На малом градском тргу у Приједору отворена је тродневна привредно - туристичка манифестација "Дани меда 2014" која је окупила 30 излагача углавном чланова удружења пчелара "Омарска" из Омарске, "Прва пчела" из Приједора и "Козара" из Козарца који су њени организатори.
Приједор - Дани меда - Фото: СРНА
Приједор - Дани медаФото: СРНА

Градоначелник Приједора Марко Павић, отварајући манифестацију, истакао је да је она већ постала традиционална и да је добила своје мјесто међу излагачима, али и грађанима Приједора као потрошачима који својом посјетом показују да су јако заинтересовани да купују мед и пчелиње производе.

"Наш циљ је био да произвођаче меда приближимо купцима и зато она има и туристички и економски значај", нагласио је Павић.

Шеф градског Одсјека за унапређење пољопривреде Татјана Марић потврдила је да на овогодишњој манифестацији, осим приједорских пчалара, учествују и излагачи са подручја Бањалуке, Костајнице, Градишке, Дервенте, Новог Града и Требиња, али и из Шапца.

"Ово је девети сајам меда и пчелињих производа и прилика да грађани ступе у контакт са пчеларима, да виде њихову понуду и снабдију се широком палетом производа од пчела", додала је Марићева.

Она је додала да манифестација има изложбено - продајни карактер, а проширена је и понудом два излагача народних рукотворина.

Предсједник Удружења пчелара "Прва пчела" Рајко Радивојац истакао је да ово удружење броји око 100 чланова и има приносе у једној просјечној години око 120 тона, а да је ове године тај принос био само пет тона.

"То само говори да је ова пчеларска година била изузетно лоша и може се исказати у само једној ријечи - катастрофа. Успјешност једног пчелара ранијих година мјерила се количином и квалитетом производа, а ове године ће успјешан пчелар бити онај пчелар чије пчеле дочекају прољеће", рекао је Радивојац.

Он је додао и да на подручју града Приједора има укупно око 300 приједорских пчелара који имају у свом власништву око 10.000 кошница разних типова.

Цијена килограма меда на овој манифестацији, чији је покровитељ град Приједор, износи и просјеку 14 КМ, а посјетиоцима сајма се нуде разни производи и деликатеси од меда по цијени од двије КМ за прополис, па до разних врста воћа у меду, медовача, матичне млијечи, перге и полена.