latinica  ћирилица
25/09/2014 |  15:24 | Аутор: СРНА

САД - Конгрес: Подршка присуству међународне заједнице у БиХ

У америчком Конгресу поднесена је резолуција којом се позива на уставне промјене у БиХ након избора и "охрабрује раст мирног, грађанског активизма". "Охрабрује се раст мирног, грађанског активизма како би званичници у БиХ били позвани на одговорност.

"Грађани би требало да се ангажују у политичком животу земље, укључујући изборни процес и све нове иницијативе за постизање структурних или уставних реформи да би се постигло веће повјерење јавности у политички процес, шири консензус о усвајању реформи и ефектније, ефикасније и демократичније управљање", наводи се у резолуцији.

У тексту се оцјењује да су предстојећи избори у БиХ "прилика за гласаче да ријеше садашњу политичку стагнацију и проблеме који произилазе из тога, као и да изразе подршку реформама и европским и евроатлантским интеграцијама".

У резолуцији је подржано и снажно међународно присуство у БиХ, као и употреба свих овлашћења које има међународна заједница, укључујући Канцеларију високог представника, да би се, како кажу, "потпуно испунили циљеви и услови које је одредио Међународни савјет за провођење мира".